Gemeente Utrecht

Bomenkap op landgoed Amelisweerd

Na een inspectie door gemeentelijke boominspecteurs en een extern boomdeskundigbureau heeft de gemeente Utrecht besloten 39 bomen voornamelijk op landgoed Oud-Amelisweerd met spoed te kappen. De bomen zijn door ouderdom, afsterving of ziekte onveilig en staan op plekken waar veel bezoekers langskomen. In week 11 start de uitvoering van de kapwerkzaamheden.

Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar zijn de Utrechtse landgoederen het hele jaar door een populaire recreatiebestemming. Als verantwoordelijke voor de veiligheid is de gemeente Utrecht dit jaar begonnen met de controle van de bospercelen op de landgoederen met de VTA-methode (Visual Tree Assessment), voor de lanen gebeurde dat al regelmatig. Hieruit kwam naar voren dat 39 bomen direct gevaar kunnen opleveren voor hun omgeving. Deze bomen zijn ziek of dood en kunnen niet meer gered worden. Hun takken kunnen afbreken en bij stevige windvlagen kunnen sommige bomen zelfs omwaaien.

Zorgvuldigheid en veiligheid voorop
Wethouder Ingrid de Bondt: "Zorgvuldigheid en veiligheid voor gebruikers staan voorop. Er is een zorgvuldig proces doorlopen: er zijn twee visuele inspecties geweest (VTA) en nog een van een extern bureau. VTA is een algemeen geldende methode in Nederland om te komen tot objectieve beoordelingscriteria voor de vitaliteit van bomen. Voor de landgoederen is er een verrijkt model ontwikkeld door de gemeente Utrecht, bijvoorbeeld door rekening te houden met de afstand van bomen tot paden. Ditzelfde proces wordt gehanteerd bij Staatsbosbeheer. Na de inspecties hadden we twee opties: 1) bomen (deels) vellen en 2) afsluiting van paden in het gebied. Gezien de publieksfunctie van de landgoederen is optie 2 niet aan de orde."

Boswet
Geïnspecteerd zijn: het Trapeziumbos en het daar aan grenzende Kokkenbos op landgoed Oud-Amelisweerd. Beide bossen liggen dichtbij een ingang en het bezoekerscentrum Amelisweerd en worden druk bezocht door wandelaars. Het zijn bomen van verschillende afmetingen en soorten, zoals iepen, eiken, beuken, essen en esdoorns variërend in diameter van 15 centimeter tot 1 meter. Op dit betreffende gebied van de Landgoederen is de Boswet van toepassing. De bomen zijn dus niet velvergunningplichtig conform de APV. De gemeente maakt dan ook geen melding van een 'noodvelling'.

VTA
Onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). Bij deze methode wordt visueel naar symptomen gezocht die veroorzaakt kunnen zijn door gebreken in het hout, zoals (parasitaire) zwammen, scheuren in het hout, holtes, verdikkingen en dergelijke. In Utrecht keurt de gemeente alle bomen in de stad vanaf een leeftijd van acht jaar. Het doel is te voorziene schade (door bomen veroorzaakt), te voorkomen. De gemeente kan zo tijdig onveilige situaties bij bomen lokaliseren en het gevaar wegnemen door de bomen weer in goede conditie te brengen. Als de geconstateerde gebreken echter zo ernstig zijn dat duurzaam handhaven niet meer mogelijk is en de veiligheid in het geding is, moeten bomen acuut worden veilig gezet of gekapt.