Onderwerp: PERSBERICHT EENVANDAAG ONDERZOEK OVERLAST JEUGDBENDES

PERSBERICHT EENVANDAAG: Tekort aan agenten voor aanpak jeugdbendes

Er is te weinig politie om de jeugdgroepen die in veel buurten overlast veroorzaken aan te pakken. Dat blijkt uit een enquete van EenVandaag onder burgemeesters van 20 steden die kampen met veel overlast door vooral Marokkaans-Nederlandse jongeren. EenVandaag vroeg 20 steden hoe het ervoor staat met de aanpak van jeugdoverlast. Ze zeggen vooruitgang te boeken, maar slaan alarm over de verharding binnen de vele tientallen jeugdgroepen en het tekort aan mankracht bij de politie.

Een jaar geleden hadden de steden spoedoverleg met het kabinet over de problemen. Er kwamen extra maatregelen om de hoge criminaliteit, schooluitval en werkloosheid onder Marokkaanse jongeren terug te dringen. Begin dit jaar kwamen nieuwe incidenten in het nieuws, in Zaltbommel en Culemborg. Bij de gemeenteraadsverkiezingen, en straks in de landelijke campagnes is het ook een hot issue. EenVandaag maakt de balans op: zijn de problemen in 2010 onder controle?

Omvang
In de 20 steden zijn 355 jeugdgroepen actief, waarvan 203 hinderlijke, 106 overlastgevende groepen en 46 criminele straatbendes. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam hebben de meeste problematische jeugdgroepen, maar ook buiten de Randstad hebben veel steden te maken met serieuze problemen - zoals Ede, Den Bosch, Breda, Culemborg, Gorinchem. De jeugdoverlast is in de meeste steden niet afgenomen: een kwart van de steden kampt met een toename, een derde ziet geen verbetering, een derde ziet wel vooruitgang. Het aantal probleemgroepen is licht afgenomen, melden veel burgemeesters. Een aantal weet het niet, omdat pas sinds kort gemeten wordt. Amsterdam en Rotterdam zeggen veel groepen te hebben 'opgerold'. In bijna alle steden zijn jongeren met een Marokkaanse komaf relatief vaker betrokken bij jeugdgroepen en - overlast. Deels heeft dat ermee te maken dat er relatief veel Marokkaanse Nederlanders wonen. Maar dan nog is deze groep zwaar oververtegenwoordigd als het gaat om werkloosheid, schooluitval en criminaliteit.

Harder, crimineler, jonger
De meeste burgemeesters zijn bezorgd over de verharding en verjonging. Het geweld binnen de straatgroepen neemt toe, waarschuwt de helft van de bestuurders. Overlast ontaardt steeds sneller in misdrijven. En een nieuwe generatie staat op volgens 1 op de 3 burgemeesters; vaak jongens van een jaar of 12 of jonger. Alle grotere steden hebben hiermee te maken.

Politie
De roep om extra politie is luid in de steden. Om de straatbendes die zich schuldig maken aan criminaliteit te ontmantelen ontbreekt het aan voldoende politie. Meer dan de helft van de burgemeesters kampt met capaciteitsgebrek. Andere bevoegdheden waar ze op zitten te wachten zijn de Wet Ernstige Overlast en mogelijkheden om snel in probleemgezinnen te kunnen optreden.

Over het algemeen zijn de bestuurders tevreden over de samenwerking en extra middelen van het kabinet. Ze hebben steun gekregen bij het inzetten van straatcoaches en gezinscoaches. Sommigen duurt het allemaal te lang. Ook zijn de meeste burgemeesters te spreken over de betrokkenheid van de Marokkaanse gemeenschap(pen) bij het zoeken naar oplossingen. Die zijn meer dan voorheen actief.

Vanavond in EenVandaag een reportage hierover.