Ingezonden persbericht


Twijfels aan effectiviteit van eenmalige rijtrainingen

Centrum voor Duurzame Mobiliteit geopend

Met ondermeer het lanceren van de website www.centrumduurzamemobiliteit.nl is vandaag op bescheiden wijze Het Centrum voor Duurzame Mobiliteit (CvDM) officieel van start gegaan. Het instituut dat gevestigd is in Rosmalen, focust zich op het aanleren en vooral onderhouden van duurzaam en veilig verkeersgedrag van grote groepen automobilisten. Initiatiefnemer Eric Tolboom gooide vandaag meteen de knuppel in het hoenderhok met een krachtig statement: "Ik heb grote twijfels over het effect van eenmalige trainingsdagen zoals Het Nieuwe Rijden en de verhoogde rijvaardigheidcursussen."

Het Centrum voor Duurzame Mobiliteit geeft workshops, verkeerstrainingen en mobiliteit- bewustwordingsprogramma's. Het Centrum richt zich op bedrijven die de belangrijke voordelen zien van veilige en duurzame mobiliteit voor bedrijf en medewerkers.

Het centrum ondersteunt werkgevers met effectieve mobiliteit- en schadepreventietools. Alle programma's van het Centrum hebben ook een online trainings- en informatieplatform. Hiermee blijven de deelnemers aan de trainingen betrokken en gemotiveerd bij de verkeersveiligheid binnen de eigen organisatie. Duurzame verkeersveiligheid wordt hiermee laagdrempelig bereikbaar voor grote groepen automobilisten.

"Het belangrijkste daarbij is dat men zich realiseert dat dit niet zozeer een kwestie is van een dagje trainen op de slipbaan. Daar is een veel fundamentelere cultuuromslag voor nodig. Dat blijkt uit alle projecten die wij tot nu toe gedaan hebben. Wij boeken opvallende resultaten met een organisatiebrede aanpak. Het effect? We zien dat bedrijven hun schadeverloop langdurig weten terug te dringen met meer dan 30 procent! Dit nog los van het effect op brandstofbesparing én verkeersveiligheid"

Volgens Tolboom dragen de activiteiten van het Centrum voor Duurzame Mobiliteit langdurig bij aan veilige verkeersdeelname. En dat is ook goed voor een beter milieu. Het is op dit punt dat Tolboom zijn sterke twijfels heeft over de manier waarop momenteel bestaande automobilisten getraind worden in Het Nieuwe Rijden. "Waar wij voor willen waken is dat we de mensen op een middag een aantal kunstjes leren. Het is onze ervaring dat mensen zonder permanente feedback, binnen een paar weken weer terugvallen in hun oude verkeersgedrag. Duurzaam en veilig verkeersgedrag leer je niet in een dag. Dat is de kracht van ons online platform voor duurzame mobiliteit. Dat geeft een ondernemer alle tools om de mobiliteit van zijn bedrijf duurzaam en veilig te maken en te houden."

Het Centrum voor Duurzame Mobiliteit is in Rosmalen gevestigd in het voormalige Huis van de Toekomst. Dat is, inmiddels geheel gerenoveerd. Het Centrum werkt nauw samen met het eveneens op dezelfde locatie gevestigde Safety Experience Center (SEC) en de Verkeersveiligheid Groep Nederland. De wetenschappelijke input van het centrum, de effectrapportage en de certificering van de trainingen komt van TÜV Rheinland/TNO Quality.


---

Noot aan de redactie (