Vernieuwend leren in Leiden bereikt hoogste punt


LEIDEN, 20100308 -- De bouw van ROC Leiden bij station Lammenschans heeft zijn hoogste punt bereikt. Met het plaatsen van een dakplaat op meer dan 40 meter hoogte werd deze gelegenheid officieel begaan. Met een lengte van ruim 200 m, een hoogte van 46 m en een vloeroppervlakte van 56.000 m2 wordt ROC Leiden een van de grootste schoolcomplexen van Nederland.

Straks zullen er duizenden leerlingen en honderden medewerkers van ROC Leiden en VMBO `Da Vinci' gevestigd zijn. Daarnaast worden er in het complex een sportcentrum, supermarkt, restaurant, bank, en een parkeergarage ondergebracht die tevens als leerwerkbedrijven zullen functioneren.

Ondanks zijn grootte van buiten is het gebouw volgens architect Thomas Rau binnen kleinschalig georganiseerd. "Juist vanwege de dimensies van het gebouw was de menselijke maat de belangrijkste leidraad bij het ontwerp. Daarom is het gebouw binnen georganiseerd als gestapelde stad met pleinen en kenniscentra op verschillende verdiepingen. Deze markten zorgen voor herkenbaarheid bij de leerlingen. Hier kunnen ze elkaar spontaan ontmoeten, ideeën uitwisselen of evenementen organiseren."

ROC Leiden noemt dit `vernieuwend leren', leren in een open, ondernemende en maatschappelijk betrokken instelling waarbij de individuele loopbaan voorop staat. Jacques van Gaal, voorzitter van het College van Bestuur ROC Leiden, licht toe:

"De kwaliteit van het gebouw biedt de mogelijkheid om onze onderwijsvernieuwing vorm te geven. Door het multifunctionele karakter van het gebouw zijn wij in staat om onze leerlingen maatwerk te leveren door de combinatie van onderwijs en praktijk onder één dak."

De massa van het gebouw rust op vijf torens met een maximale hoogte van 46 m. Deze torens worden verbonden door stalen vakwerkbruggen, waarvan de grootste 31 m lang, 18 m breed en 28 m hoog is. De bouwkundige structuur stelt aannemer Heijmans Utiliteitsbouw voor een aantal uitdagingen. De grootste torenkraan die Heijmans inzet is 87 m hoog. Er zijn meer dan 900 heipalen geslagen. Daarnaast worden gedurende de bouw in totaal meer dan 40.000 m2 steigerwerk geplaatst.

Bij deze officiële handeling waren aanwezig o.a. Jacques van Gaal (voorzitter van het College van Bestuur van ROC Leiden), Pieter van Woensel (wethouder Ruimtelijke Ordening, Binnenstad, Publiekszaken en Milieu), Martin Kroep (directeur Heijmans Utiliteitsbouw Rotterdam) en Thomas Rau (architectenbureau RAU).



Voor vragen kunt u contact opnemen met RAU PR, rau.eu/contact

Volg ons ook op twitter, abonneer op onze RSS feed of meld je aan voor onze email updates