Kyokushin Budokai Krijgsmacht (KBK) viert 1-jarig jubileum.

09/03/2010 09:57

Stichting Kyokushin Budokai Krijgsmacht (KBK)

Vorig jaar is de stichting Kyokushin Budokai Krijgsmacht (KBK) opgericht door enkele enthousiaste beoefenaars van deze eerlijke vorm van karate. De stichting is bedoeld voor dienende militairen uit alle krijgsmachtonderdelen en veteranen/post-actieven. Het doel van de stichting is positieve verandering teweegbrengen op onderstaande drie gebieden:


- Door de aard en inhoud van het werk als militair is het moeilijk een intensieve en jarenlange training te volgen.


- Veteranen die hebben gediend verliezen regelmatig het contact met hun kameraden. PTSS en 'moeilijk aarden in de maatschappij' komen onder andere hierdoor vaak voor. Kyokushin kan dit helpen terugdringen.


- Kyokushin Karate draagt bij aan fysiek en mentaal fitte militairen! De krijgsmacht krijgt hierdoor beter personeel. Door de zware trainingen word je fysiek en mentaal erg sterk. Dit geeft meer zelfvertrouwen en meer verantwoordelijkheidsgevoel.

Voorzitter Jurriaan Wouters, Kapitein bij de Koninklijke Landmacht: "De meerwaarde op mentaal en fysiek gebied van kyokushin voor militairen en veteranen is groot. Bovendien is het simpelweg gewoon heel leuk. Daarom stimuleren wij de beoefening van kyokushin karate en streven wij naar positieve reacties vanuit defensie.

De unieke werkdruk binnen de krijgsmacht is niet in het voordeel van de sportieve militair. Door de vele oefeningen en uitzendingen is het niet mogelijk om regulier te trainen en succesvol deel te nemen aan wedstrijden. Wij willen daar verandering in brengen door het organiseren van wedstrijden voor alleen militairen."

Veteraan van de Koninklijke Marine, Dennis Houkes (webmaster): "Kyokushin Karate kan veel betekenen in het leven van een veteraan! Je blijft fit qua lichaam en geest en helpt stress verminderen. Veel veteranen kampen met aanpassingsproblemen of erger na dienstverlating. Dat is heel normaal en het enige antwoord tot nu toe was een langdurig behandeltraject in. Wij denken dat het beoefenen van Kyokushin Karate veel gezonder is en ook heel goed kan werken. Bovendien blijft via de KBK ook nog eens de band met oud-collega's en Defensie behouden. Persoonlijk zie ik het als een stuk erkenning van de veteraan in de maatschappij!."

De penningmeester, Daniel de Graaf is ook veteraan en kwam via zijn oude maat, de voorzitter, in contact met Kyokushin Karate. "Het is zoals Dennis zegt! Na je diensttijd val je in een gat en mis je vaak het militaire leven, ook is er minder aandacht voor sporten. De discipline en de harde training van Kyokushin Karate waardeerde ik direct en zodoende ben ik begonnen. Nu lijkt het net alsof ik weer in dienst zit, maar niet de hele tijd! Karateka's zijn net als militairen kameraden. Die twee samen is helemaal geweldig. Ook ik heb oud-collega's slechter uit de oorlogen zien komen. Door deze training vinden zij weer rust, een doel en structuur.

Secretaris Nick Barelds, Korporaal bij de Koninklijke Landmacht: "Als bestuur nodigen wij iedereen uit om te gaan trainen bij een school in de buurt en zich aan te sluiten bij de KBK. Ga de uitdaging aan, het is een verrijking van je leven als militair en als mens."

De KBK staat open voor actief dienende militairen uit alle krijgsmachtonderdelen én veteranen/post-actieven. De stichting organiseert daarnaast (inter)nationale toernooien, verzorgt deelname aan deze toernooien en regelt centrale trainingen en seminars.

Draagvlak binnen Defensie

Om ervoor te zorgen dat er binnen het ministerie van Defensie meer aandacht voor de activiteiten van de stichting is, organiseert zij voor de 2de keer de KBK-kampioenschappen.

Op 23 oktober 2010 worden in Sassenheim de 2e KBK-Kampioenschappen gehouden, volgens kyokushin regels. Dit kampioenschap staat open voor alle vechtsportstijlen, mits actief dienend militair, post-actief of veteraan en gekleed in karategi.





http://www.kbk-karate.nl