Stadsdeel Amsterdam-Noord

Controle op bootstickers van start



De gemeente Amsterdam controleert ook dit jaar of bootbezitters binnenhavengeld hebben betaald voor hun boot of schip. Voor een bootje moet immers liggeld worden betaald. Als bij controle blijkt dat er geen geldige sticker op de boot is geplakt, ontvangt de eigenaar een boete van ¤ 10,- tot ¤ 17,60 per strekkende meter. Is de dag na de controle nog geen zichtbare sticker op de boot aangebracht, dan wordt de boot versleept naar de bewaarhaven. De kosten hiervan zijn ook voor de eigenaar.

Sticker aan bakboord

Bootbezitters betalen elk jaar een bedrag aan de Dienst Binnenwaterbeheer (BBA): het binnenhavengeld. Deze gemeentelijke belasting geldt voor iedereen die in Amsterdam een bootje heeft liggen, of het nu gaat om een klein sloepje of een groot schip. Wel hangt de hoogte van het bedrag nauw samen met het aantal meters dat de boot lang is. Bootjes waar voor betaald is, zijn te herkennen aan een speciale sticker, die de eigenaar aan bakboordzijde goed zichtbaar zelf op zijn of haar boot moet plakken.

Voorkom wegslepen

Amsterdam is verdeeld in diverse controle gebieden. Elke maand wordt in bepaalde gebieden gecontroleerd. Naast de boete die kan oplopen tot ¤ 17,60 per strekkende meter boot betaalt de booteigenaar wegsleepkosten als op de dag na de controle nog geen (geldige) sticker op de boot is geplakt of als de sticker onvoldoende zichtbaar is. De kosten voor het wegslepen zijn minimaal ¤ 182,- plus ¤ 0,90 bewaarloon per strekkende meter, per dag. Deze kosten worden op de eigenaar van de boot verhaald.

Sticker kwijt

Bent u uw sticker kwijt, meld dit dan direct aan de Dienst Binnenwaterbeheer. U ontvangt tegen betaling van ¤ 18.15 een vervangende sticker.

Praktische info

De controles beginnen vanaf 1 april 2010 in de Jordaan en stadsdeel Amsterdam Noord (gebieden 1 en 15). Ze worden vooraf aangekondigd via de websites van de betreffende stadsdelen waar wordt gecontroleerd en op de website van Dienst Binnenwaterbeheer. U kunt ook contact opnemen met Greetje Oosting of Berina Jetten, tel. 020 550 36 87 of tel. 020 550 36 89.

(Laatst bewerkt op 09 maart 2010)