Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op de vragen over de voorgenomen sluiting van de Amsterdamse abortuskliniek MR'70

Datum 9 maart 2010

Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over de voorgenomen sluiting van de Amsterdamse abortuskliniek MR'70 (2010Z03471).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over de voorgenomen sluiting van de Amsterdamse abortuskliniek MR'70.
(2010Z03471)


1
Bent u op de hoogte van het feit dat het bestuur van MR'70 de kliniek per 1 maart a.s. wil sluiten?


1
Ja. De kliniek is inmiddels gesloten en de vergunning is teruggegeven aan VWS.


2
Bent u van mening dat die sluiting de continuïteit van abortuszorg in Amsterdam in gevaar brengt? Zo nee, waarom niet?


2
Nee. Het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) monitort of de continuïteit van de abortuszorg in gevaar is. De bevindingen van het CSZ zijn als stand van zaken, separaat aan de Kamer verzonden. Ik verwijs hier dan ook naar het rapport van CSZ dat is bijgevoegd bij de stand van zaken brief.


3
Welke stappen gaat u zetten om de kwaliteit en continuïteit van abortuszorg in Amsterdam te waarborgen?

3
Zie het antwoord op vraag 2.


4
Bent u bereid de activiteiten en het personeel van MR'70 onder te brengen bij de Oosterparkkliniek? Zo nee, waarom niet?

4
Nee. In het ingediende herstelplan heeft de Oosterparkkliniek rekening gehouden met een stijging van het aantal behandelingen en heeft daarvoor ook extra personele kosten opgevoerd. Het is echter aan de Oosterparkkliniek wie zij in dienst nemen om deze stijging op te vangen.
Daarnaast worden voor de 1e lijns activiteiten van MR70 gesprekken gevoerd met het Slotervaartziekenhuis en deze activiteiten gaan dus niet naar de Oosterparkkliniek.


5
Bent u bereid de sluiting op te schorten tot er een bevredigende oplossing is gevonden, die ook door het personeel wordt gedragen?

5
Nee. Het bestuur van MR70 heeft gemeend haar taken niet naar behoren te kunnen uitvoeren door het ontstane conflict met het personeel. Het is niet aan een minister van VWS om te treden in een dergelijke beslissing van een bestuur.






---- --