Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Oriëntatie nieuwe coalitie Barendrecht gestart

BARENDRECHT (dinsdag 9 maart 2010) ­ Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart is de VVD de grootste partij gebleven. Door deze partij zijn twee informateurs aangewezen. Zij houden met alle vijf overige gemeenteraadspartijen informatieve gesprekken over mogelijke coalitievorming. Eind deze week worden de eerste resultaten verwacht.

De informateurs die benoemd zijn, zijn de heer W. Van der Hoek en de heer C. Schaap. De heer Van der Hoek was de afgelopen vier jaar fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. De heer Schaap is afde- lingsvoorzitter van de VVD. Het is gebruikelijk dat de grootste partij, in dit geval de VVD, als eerste de kans heeft om een coalitie te vormen met een of meerdere andere partijen.

Informatieve gesprekken
Doelstelling van de informatieve gesprekken is om elke partij zijn algemene visie te laten geven op de uitslag van de verkiezingen en de ideeën omtrent een mogelijke coalitie met elkaar te delen. Bij alle partijen wordt gepolst of ze interesse hebben in een coalitie met de VVD en wat de punten zijn die ze in willen brengen in een coalitieakkoord. Op die manier kunnen de informateurs bepalen wat de beste com- binatie zou kunnen zijn om uiteindelijk een nieuw college te vormen Aan de hand van het rapport van bevindingen zal een formateur aangewezen worden die de formatiege- sprekken voort zal zetten.

Zetelverdeling per 3 maart 2010
Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn de 29 zetels van de gemeenteraad als volgt verdeeld: VVD 9 zetels, CDA 6 zetels, PvdA 4 zetels, CU/SGP 4 zetels, GroenLinks 3 zetels en D66 3 zetels. Afgelopen vier jaar bestond het college uit VVD, CDA en PvdA.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht