Subsidie voor samenwerking zorg en MKB voorziet in grote behoefte

10/03/2010 15:01

Currency Connect B.V.

De subsidie Zorginnovatie Prestatie Contract (ZIPC) voor zorgvernieuwing door ondernemers en non-profitorganisaties voorziet in een grote behoefte. Dat concludeert Currency Connect, één van de grootste subsidieadviesbureaus van ons land, nu in alle regio's bedrijven en zorgorganisaties de handen ineen slaan om innovatieve producten en werkwijzen voor de zorg te ontwikkelen. De overheid heeft voor deze samenwerkingsprojecten miljoenen euro's subsidiegeld uitgetrokken.

Directeur Rudi Grouve van Currency Connect: ,,De overheid heeft diverse potjes voor zorgvernieuwing. Het unieke aan de ZIPC-subsidie is dat de samenwerking tussen het MKB en de zorg wordt aangemoedigd.'' Het ZIPC richt zich voornamelijk op projecten om ouderen langer thuis te laten wonen, de arbeidsparticipatie van chronische zieken te bevorderen en de patiëntgerichte zorgverlening voor deze twee groepen te verbeteren. Deelnemers aan een ZIPC kunnen tot 50.000 euro aan subsidie ontvangen.

Volgens Grouve biedt de samenwerking tussen bedrijven en zorgorganisaties meerdere voordelen. ,,Ontwikkelde producten, hulpmiddelen, ICT-toepassingen of werkwijzen kunnen beter en efficiënter worden ontwikkeld als er wordt samengewerkt. De combinatie van kennis en de werking in de praktijk draagt bovendien enorm bij aan de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat. Ook vanuit commercieel oogpunt is een samenwerking tussen non-profitorganisaties en bedrijven slim. Producten en werkwijzen kunnen namelijk worden vermarkt en leveren zodoende geld op. Geld dat eventueel kan worden gebruikt voor verdere vernieuwing en verbetering.''

Samenwerkingspartners

De ZIPC-regeling vereist dat deelnemers samenwerken in groepen van minimaal vijf organisaties en MKB'ers. ,,Een lastig punt voor sommige potentiële deelnemers'', merkt Grouve in de praktijk. Grouve raadt zorginstellingen en zorgondernemers daarom aan zich niet te laten ontmoedigen maar zich aan te melden bij adviesbureaus of onafhankelijke penvoerders die de ZIPC's coördineren. ,,Vaak kan er gemakkelijk aansluiting worden gevonden bij collega-organisaties. De problemen in de zorg zijn binnen veel organisaties hetzelfde. Ook de hulpmiddelen waaraan behoefte is, komen regelmatig overeen. Het is soms net de benadering of dat ene innovatieve snufje dat verschilt, maar binnen een samenwerking kunnen die verschillen meestal eenvoudig worden overbrugd. Het is de bedoeling dat bedrijven en instellingen elkaar aanvullen.''

De ZIPC's zijn een variant op de succesvolle Innovatie Prestatie Contracten waarbinnen groepen MKB-bedrijven werken aan innovatieve projecten. De ZIPC-subsidie is bedoeld voor meerjarige zorginnovatietrajecten om producten, diensten en werkwijzen te ontwikkelen, te vernieuwen en te verbeteren. Ook is er subsidie voor initiatieven die regionale samenwerking in de zorgketen bevorderen. In eerste instantie is er vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opzetten van ZIPC's, maar onlangs werd bekend dat dit budget extra wordt aangevuld.





http://www.curcon.nl