FNV

ambulance

10-3-2010

Vreugde over afzien van marktwerking in ambulancezorg

Er komt toch geen marktwerking voor de ambulancezorg. Minister Klink van volksgezondheid heeft daar na druk vanuit de Kamer en de bonden toe besloten. De FNV is er blij mee. "Het is de slagroom op de pudding", zegt beleidsmedewerker Auke Blaauwbroek.

Klink wilde elke vier jaar een aanbesteding organiseren tussen concurrerende ambulancebedrijven. Nu schrijft hij in een brief aan de Kamer `dat ambulancezorg zich niet leent voor marktwerking'. "Ambulancezorg is onderdeel van de keten van acute zorg en kenmerkend voor de acute zorg is dat deze altijd - dus 7 x 24 uur - beschikbaar moet zijn. Ook dient ambulancezorg snel beschikbaar te zijn. Dit alles heeft tot gevolg dat bij ambulancezorg de continuïteit en de kwaliteit van de zorg voorop staan: deze mogen nimmer in gevaar komen."

Bezuiniging Klink hoopte met de invoering van marktwerking een kostenbesparing te realiseren. Die bezuiniging in de ambulancezorg (tien procent per 2013) wil Klink nu bereiken door efficiënter te werken. Volgens FNV-beleidsmedewerker Marjolijn Bulk mag dat echter niet leiden tot een "ordinaire bezuiniging, want in een arbeidsintensieve sector leidt dat te gauw tot loonkostenconcurrentie. De werknemer mag niet het afvoerputje worden van een efficiency/ bezuinigingsdoelstelling. Ook op training en opleiding mag niet bezuinigd worden. Kwaliteit en beschikbaarheid van ambulancezorg staan centraal."

SER-advies Op 19 maart brengt de SER definitief advies uit over marktwerking. Marktwerking is daarin niet langer heilig. De FNV had daar sterk op aangedrongen. Een effectanalyse moet zorgen voor maatwerk, een zorgvuldige afweging wat het beste is voor het publieke belang en de maatschappelijke welvaart. De positie van werknemers speelt daarbij een rol.