FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Schiphol en NS verklaren schoonmakers de oorlog

NS breekt massaal schoonmakersstaking, Schiphol weigert vakbond toegang De grote opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven proberen de acties van schoonmakers de kop in te drukken. FNV Bondgenoten is woedend. In een mail aan haar personeel roept de NS-directie openlijk op tot het verrichten van het bestaakte schoonmaakwerk.

Op diverse stations hebben NS-managers vandaag de schoonmakersstaking gebroken door 'besmet werk' te verrichten.

Een dag na het grote protest op Schiphol heeft de Schiphol Group per brief de toegang ontzegd aan minstens één van de vakbondsbestuurders die aanwezig was in een schoonmakerskantine. Voor FNV Bondgenoten is de maat vol. "Eerst uitpersen en daarna onderdrukken. Ze denken bij Schiphol en NS kennelijk dat we in de bananenrepubliek van Nijhuis en Meerstadt leven", aldus Ron Meyer bestuurder FNV Bondgenoten.

Al vijf maanden voeren honderden schoonmakers in het hele land actie voor meer waardering en respect. Twee weken geleden brak een staking uit en gisteren mondde die uit in een groot protest van duizend schoonmakers op Schiphol. Volgens de schoonmakers leidt het gierige gedrag van grote opdrachtgevers als NS, de Banken en Schiphol én het slaafse gedrag van de schoonmaakbedrijven tot de race to the bottom. Met als gevolg erbarmelijke kantines, onveilige arbeidsomstandigheden, intimidaties en lage beloningen. De grote opdrachtgevers reageren steevast door te stellen dat ze geen partij zijn.

Meyer: "De acties van de schoonmakers duren al vijf maanden. Om een schamele 30 cent vooruitgang te krijgen! Zover zijn de heren van het grote geld in dit land afgegleden. Vroeger waren schoonmakers in dienst bij de NS, nu worden ze in opdracht van de NS als een sinaasappel uitgeperst."

Meyer vervolgt: "De schoonmaakbedrijven zeggen de situatie van schoonmakers niet te kúnnen veranderen en opdrachtgevers willen geen partij zijn, behalve als ze schoonmakers kunnen onderdrukken. Op Schiphol is de vakbond van schoonmakers niet meer welkom en worden demonstrerende schoonmakers weggestopt op een parkeerplaats alsof zij levensgevaarlijke hooligans zijn. De tijd van lief vakbondje spelen, is definitief voorbij. Ze hebben schoonmakers de oorlog verklaard, en die kunnen ze krijgen ook."