NEN


NEN 5466 Uiterlijke kenmerken Europees naaldhout voor commentaar gepubliceerd

woensdag 10 maart 2010, 13:51

NEN heeft het normontwerp NEN 5466 'Kwaliteitseisen voor op uiterlijke kenmerken gesorteerd Europees naaldhout' voor commentaar gepubliceerd. De norm geeft kwaliteitseisen voor het visueel beoordelen van hout op esthetische aspecten, waarbij de sterkteaspecten volledig buitenbeschouwing worden gelaten.

De herziene versie van NEN 5466 kan worden toegepast bij het beoordelen van de esthetische aspecten van hout dat wordt gebruikt in de bouw, weg- en waterbouw en in de timmer-, meubel- en verpakkingsindustrie. Ontwerp NEN 5466 kan gezien worden als aanvullend op de norm voor sortering op sterkte.

Deze norm geeft een classificatie en de daarbij behorende eisen voor visueel gesorteerd gezaagd hout met een rechthoekige doorsnede. Dit geldt voor Europees vuren, Europees grenen, Europees lariks, Europees dennen en Europees douglas. De norm geeft tevens eisen voor de maatafwijkingen en het vochtgehalte, en beschrijft de manier waarop keuringen moeten worden uitgevoerd.

Wijzigingen in hoofdlijnen
a) Algemeen: alle referenties naar sterkteklassen, sterktebeïnvloedende eigenschappen, keuring op sterkte enz. zijn verwijderd.
b) Het toepassingsgebied van de norm is uitgebreid met Europees douglas (NEN 5468 zal worden ingetrokken). Daarmee is 99 % van het in Nederland gebruikte Europees naaldhout gedekt en kan het toepassingsgebied van de norm worden omschreven als 'Europees naaldhout'.

Commentaar indienen en meer informatie
Tot 1 mei 2010 kunt u commentaar indienen op ontwerp NEN 5466 via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnormen in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Dit normontwerp is onderdeel van het pilotproject 'Open normalisatie' van NEN. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten, kennisinstituten e.d. bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Voor meer inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. Annemarie Mewe, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 12629-3:2003/Ontw. A1:2010 en (Norm)