Telecomindustrie gewaarschuwd: Toenemende afhankelijkheid software

10/03/2010 08:00

Escrow Europe B.V.

Toenemende afhankelijkheid externe partijen software

Escrow Europe, wereldwijd leider op het gebied van Escrow-diensten, waarschuwt telecombedrijven zich te beschermen tegen faillisementen van hun softwareleveranciers. Juist in deze markt zijn organisaties in stijgende lijn afhankelijk van externe leveranciers die diensten en producten bieden. Telecom organisaties zijn sterk afhankelijk van deze voor hun bedrijfskritische applicaties, maar nog belangrijker is dat deze applicaties essentieel zijn voor hun eindgebruikers, de consument.

Sander Remans, General Manager van Escrow Europe, merkt op: "Gedreven door de groei van breedband, wireless netwerken en een groei in het gebruik van data-applicaties, staan telecombedrijven onder een enorme druk om een grote verscheidenheid aan diensten en producten aan te bieden aan hun eindgebruikers. Hierdoor is er een sterke afhankelijkheid van technologiën die op dit moment een extreme evolutie doormaken."

"Voorlopers op het gebied van dit soort technologiën zijn meestal, vaak kleine, niche leveranciers. Hierdoor zijn grote telecombedrijven afhankelijk van deze partijen om te voldoen aan de stijgende vraag. Maar als deze leveranciers niet langer in staat zijn om te voldoen aan hun verplichtingen, dan riskeren telecom organisaties direct toegang tot voor hun zeer bedrijfskritische applicaties. Dit heeft niet alleen een direct effect op de organisatie zelf, maar met name op de eindgebruiker. Daarmee resulteren dit soort belangrijke verliezen in verminderende financiele resultaten, maar belangrijker nog een flinke deuk in het vertrouwen van de consument en daarmee de reputatie van het bedrijf."

Telecombedrijven kunnen zich beschermen tegen dit soort schade, door toegang te hebben tot de cruciale software, nadat de leverancier wegvalt. Hierdoor verzekert het telecombedrijf zich van controle over de applicatie.

De meest effectieve oplossing hiervoor is door met de leverancier en een objectieve derde partij een escrow-overeenkomst aan te gaan. De escrow-leverancier houdt een kopie van de broncode van de applicatie. Mocht de softwareleverancier failliet gaan of niet meer in staat zijn te voldoen aan haar contractuele verplichtingen, dan is de escrow-leverancier gerechtigd de broncode uit te leveren aan het telecombedrijf. Zo kunnen zij hun normale gang van zaken blijven voortzetten en de applicatie zelf (of laten) beheren en aanpassen.

Gaat de samenwerking tussen leverancier en klant nog steeds volgens afspraak? Dan zal de broncode veilig in de kluis blijven.

De recessie heeft zijn tol geëist wat betreft relaties tussen gebruikers en softwareleveranciers; NCC Group, het moederbedrijf van Escrow Europe ziet bijvoorbeeld een toename van software releases van maar liefst 150 procent groei in 2009 ten opzichte van 2008.

Remans voegt daar aan toe: "De telecom industrie bestaat uit uiteenlopende bedrijven, van kleine toeleverende bedrijven tot aan multinationals. Ondanks deze uiteenlopende omvang van de bedrijven zijn de drijfveren voor het gebruik maken van escrow en daarmee het deponeren van broncodes hetzelfde. Escrow-overeenkomsten zijn essentieel in deze sector. Want niet alleen de organisaties zelf zijn afhankelijk van de producten, ook eindgebruikers zijn afhankelijk van de cruciale applicatie."

Escrow is een essentiële oplossing en beschermt tegen het onverwacht wegvallen van de leverancier van de software. Daarom mag het in geen enkele 'disaster-recovery' plan ontbreken.





http://www.escroweurope.com