Alexander Rinnooy Kan rijkt prijzen uit aan winnaars New Venture

19/02/2010 13:51

Stichting New Venture

PERSUITNODIGING, Amsterdam, 19 februari 2010

Alexander Rinnooy Kan looft bij prijsuitreiking New Venture geldprijzen uit aan innovatieve ondernemers

Donderdag 11 maart zal Alexander Rinnooy Kan prijzen uitreiken aan startende ondernemers met de meest innovatieve en haalbare bedrijfsideeën. Dit gebeurt tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de jaarlijkse businessplanwedstrijd van New Venture.

New Venture is de eerste en grootste businessplancompetitie van Nederland.

De wedstrijd is bedoeld voor iedereen met een innovatief idee. Dat leverde een brede waaier aan inzendingen op: SPUP ontwikkelde een duurzame manier om water te zuiveren in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden, Aangetekend Bellen maakt het mogelijk om zonder extra apparaten telefoongesprekken op te nemen en Bclean2 wast je auto zonder water. En dat zijn nog maar drie van de 157 inzendingen.

Opvallend dit jaar is de grote stijging van het aantal deelnemers van universiteiten waar het stimuleren van ondernemerschap afgelopen jaren een speerpunt is geworden. Kennelijk werpt dit beleid haar vruchten af. Dit jaar is 16% van alle studentdeelnemers afkomstig uit Amsterdam, terwijl vorig jaar nog geen enkele UvA- of VU-student meedeed. De Erasmus Universiteit in Rotterdam leverde dit jaar twee keer zoveel studenten als vorig jaar. Delft leverde 16% van de deelnemers.

De businessplancompetitie van New Venture bestaat uit drie rondes. De uitreiking op 11 maart vormt de afsluiting van de tweede ronde waarin de haalbaarheidsstudie centraal staat en de tien beste inzendingen beloond worden met EUR 1.000,-. In de derde ronde zullen deelnemers volledige businessplannen inzenden en kans maken op drie prijzen van EUR 25.000. Daarnaast looft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het eerst dit jaar vier extra prijzen van EUR 25.000,- uit voor de meest innovatieve en veelbelovende businessplannen op het gebied van biodiversiteit en voeding.

Deelnemers uit het verleden hebben zich inmiddels in ruime mate bewezen. Een bekend voorbeeld is de Senz, een stormbestendige paraplu. Dankzij hulp uit het New Venture netwerk verkochten de bedenkers er 10.000 in negen dagen, en inmiddels is de vinding ook een succes in de VS en Azië. In 2009 won Mastersportal.eu: een overzichtssite voor Europese Masteropleidingen. Het bedrijf vond via New Venture een investeerder. Oud-deelnemer GreenChoice, een duurzame energiemaatschappij, levert inmiddels groene stroom aan meer dan 200.000 huishoudens.

Stichting New Venture is in 1998 opgericht door adviesbureau McKinsey om innovatie in Nederland te stimuleren. Om dat te bereiken helpt New Venture elk jaar honderden start ups kosteloos met het schrijven van een businessplan, het vormen van een netwerk en advies op het gebied van onder andere financiën en marketing. De kwaliteit en inzet van de deelnemende ondernemers wordt gestimuleerd door middel van een wedstrijd, waarbij in totaal EUR 100.000,- prijzengeld te vergeven is. New Venture wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met het bedrijfsleven.

Alexander Rinnooy Kan is voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) en is daarnaast onder andere lid van het Innovatieplatform. De Volkskrant heeft hem de afgelopen drie opeenvolgende jaren uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander.