NEN


Publicatie meerdelige NTA jeugdzorg

donderdag 11 maart 2010, 10:59

NEN heeft op 1 maart 2010 de meerdelige Nederlandse Technische Afspraak 8023 Informatiearchitectuur in de jeugdsector gepubliceerd. Deel 1 bevat de landelijke verwijsindex risicojongeren, deel 2 bevat het elektronisch berichtenverkeer in de jeugdketens. Er is ook een algemeen deel 0 ontwikkeld met algemene bepalingen. In de toekomst kunnen nog meer ICT-toepassingen van informatiearchitectuur in de jeugdsector aan de NTA worden toegevoegd.

Een Nederlandse technische afspraak is een antwoord op de marktvraag naar snelle afspraken die breed toepasbaar of branchespecifiek zijn. Een NTA kan in een paar maanden worden ontwikkeld of herzien, terwijl dat bij een norm (NEN) langer duurt.
Voor informatiearchitectuur in de jeugdsector is besloten een NTA te ontwikkelen, omdat de techniek zelf snel verandert. Door de NTA regelmatig te herzien, blijft deze actueel.

Toepassingen van informatiearchitectuur
De verwijsindex risicojongeren (VIR) is een landelijk elektronisch systeem, dat risicomeldingen van hulpverleners bij elkaar brengt en hulpverleners informeert over elkaars betrokkenheid bij jongeren. NTA 8023-1 regelt dat de systemen van de VIR, gemeenten en ketenpartners met elkaar kunnen (blijven) `praten'.
Elektronisch berichtenverkeer (EBV) probeert zo veel mogelijk bestaande oplossingen met elkaar te laten communiceren. De afspraak is om gezamenlijk een `set' standaarden voor elektronische gegevensuitwisseling vast te stellen en die bij elke uitwisseling toe te passen. NTA 8023-2 bevat de bouwstenen van EBV en maakt inzichtelijk aan welke eisen organisaties moeten voldoen die in de jeugdsector berichten uitwisselen.

Algemene bepalingen
Samen met de opdrachtgevers is besloten algemene bepalingen, die gelden voor toepassingen van informatiearchitectuur in de jeugdsector, in een overkoepelende NTA op te nemen. Voor iedere toepassing is er een volgende aparte NTA, die een beschrijving van de structuur en de werking van die toepassing geeft. Deze opzet maakt het mogelijk om in de toekomst nog meer delen aan de NTA 8023 Informatiearchitectuur in de jeugdsector toe te voegen.