Gemeente Breda

Park Valkenberg Breda kandidaat Beste Openbare Ruimte Nederland 2010

Het Park Valkenberg in Breda is genomineerd voor de titel Beste Openbare Ruimte van Nederland 2010. Het park wordt vooral geprezen om het gevarieerde gebruik door verschillende mensen en zijn verbinding en samenhang met de binnenstad.

Naast het Park Valkenberg zijn ook het Kralingse Bos in Rotterdam en het Sonsbeekpark in Arnhem genomineerd. De prijsvraag Beste Openbare Ruimte wordt voor de derde keer georganiseerd door het vakblad Stedelijk Interieur en de titel wordt verleend door een vakjury. Op 14 april is de winnaar van de Beste Openbare Ruimte 2010 bekend.

Erkende kwaliteit
Als voormalige tuin van het aangrenzende Kasteel van Breda is het park Valkenberg in het laatste decennium van de 19de eeuw omgevormd tot openbaar stadspark in een romantische stijl. Begin jaren â90 van de vorige eeuw ontstond de sterke behoefte om het park ingrijpend aan te passen. Daarbij stond kwaliteit in alle opzichten voorop. Niet voor niets heeft het ministerie van VROM die herinrichtingsplannen, onder de titel âValkenberg, schakel in de stadâ, aangeprezen als Voorbeeldplan Openbare Ruimte Vierde Nota.

De belangrijkste reden voor die nominatie was de ruimtelijke kwaliteit van de plannen. Maar ook het zorgvuldig verkregen brede draagvlak voor een zeer forse ingreep in een diep in het collectieve geheugen van de stad gegrift park heeft daaraan bijgedragen.
De politieke impact in Breda was verrassend groot. Het ministerie omschreef dat toen als volgt: âDit teken, dat Breda bezig was met een plan van meer dan lokaal belang, deed de bereidheid groeien om de benodigde middelen ervoor uit te trekken.â

Succesvolle ingreep
Uiteindelijk is het park Valkenberg in 1995 ingrijpend aangepast en sindsdien is het een belangrijk, sfeervol en vooral succesrijk openluchtpodium en verblijfsgebied in de Bredase binnenstad. Het vormt een mooie entree naar het historische stadshart en verbindt op een unieke manier dit aantrekkelijke binnenstadsgebied met het Centraal Station. Het maatschappelijke en politieke draagvlak is sindsdien alleen maar steviger geworden.

Hoge gebruikswaarde
In het kader van de huidige prijsvraag is het park genomineerd op basis van de unieke punten die in 1995 al golden, maar die door vooral het aangepaste beheer en het zeer goede en intensieve gebruik nog meer aan kracht hebben gewonnen. Het park wordt door tienduizenden verschillende mensen op vele uiteenlopende manieren gebruikt. Het vormt een sfeerrijk en historisch decor voor iedereen die er wil sporten, uitrusten, wandelen, zitten, spelen, skaten en voor de vele culturele evenementen. Ook âs avonds kan het park veilig gebruikt worden.

Prijsvraag
De juryleden plaatsten in totaal 70 Nederlandse parken, pleinen, binnensteden en andere bijzondere plekken in de openbare ruimte op een zogenaamde long list. Naast het Valkenberg park stonden op deze uitgebreide lijst ook de Bredase binnenstad, het Chassé park, park Over- Bos en de Nieuwe Mark. De drie nominaties volgden uit de beoordeling van een vakjury op grond van criteria als gebruik, uniciteit, ontwerp, duurzaamheid en beheer.

Op 1 april presenteren Breda, Rotterdam en Arnhem hun parken voor een vakjury. Dit gebeurt op het Stedelijk Interieur Seminar in Amersfoort. Het aanwezige publiek kan ook stemmen voor de publieksprijs. De prijs van zowel de vakjury als van het publiek is een steen met een plaquette. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op 14 april.

Â

Â

Breda, 11 maart 2010