GroenLinks Beuningen


Beuningen sociaal, leuk en groen

Dinsdag 9 maart 2010, 21:00u - Mike van der Kolk

De laatste raadsvergadering zijn belangrijke besluiten genomen die de coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks typeren. Cees van Ingen zorgt ervoor dat de AWBZ goed wordt uitgevoerd. Hilko Mak laat bioscoop en filmhuis bouwen op de Asdonk en Frans Houben vernieuwt het gemeentehuis duurzaam. Groen werkt in een centrum linkse combinatie!

De gemeente heeft voortvarend de regie genomen om de gevolgen van de AWBZ pakketmaatregelen op te vangen. GroenLinks is daar erg blij mee. Zorggroep Zuid Gelderland (ZZG) is inmiddels gestart met de uivoering van de Thuisbegeleiding Gemeenten (TBG). Deze richt zich op díe gezinnen die voorheen op psychosociale grondslag via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) werden geïndiceerd. GroenLinks vindt dat de toegang tot deze begeleiding behoort te worden uitgevoerd door een onafhankelijk organisatie. ZZG stelt deze zogenaamde indicaties nu, maar zou deze taak moeten overdragen. De wethouder heeft reeds toegezegd dat daar naar gekeken zal worden. Wij hopen op een snelle realisatie daarvan.

Ook de participatiemaatregel voor mensen met een lichte beperking is goed opgepakt. De juiste organisaties zijn betrokken om samen met de gemeente een passend aanbod te ontwikkelen. Laagdrempeligheid is daarbij een sleutelwoord. Dat betekent inlooppunten met deskundigheid vanuit verschillende doelgroepen. Daarin is ook de signaalfunctie essentieel voor preventie. Daarmee komen mensen eerder in beeld van de hulpverlening en komen ze minder snel in de problemen.

Een bioscoop en een filmhuis in de gemeente is met name een grote wens van de jongeren. De moeilijkheden om dat op de Asdonk te ontwikkelen, als gevolg van de economische crisis, hebben geleid tot aanpassingen van de plannen. De provincie vindt de opgelopen vertraging van een jaar acceptabel en subsidieert een deel. De gemeente heeft harde afspraken gemaakt met de bouwer dat de schop dit jaar nog de grond in gaat. Het wordt leuk in Beuningen, met blockbusters en arthouse films.

De gemeenteraad heeft besloten dat het gemeentehuis duurzaam wordt vernieuwd, niet maximaal maar optimaal. De gemeente geeft hiermee het goede voorbeeld voor duurzaam beleid. GroenLinks verzoekt om snelle uitvoering. Dat is ook nog eens goed voor de regionale werkgelegenheid. Groen werkt!