Ingezonden persbericht

Amsterdam, 5 maart 2010

Nederland presenteert zich als fietsland op vakbeurs in Berlijn

Nederland presenteert zich op de komende I.T.B. in Berlijn voor het eerst als fietsland. De I.T.B. is de grootste vakbeurs voor toerisme ter wereld. Tijdens een bijeenkomst op donderdag 11 maart worden belangrijke ontwikkelingen van Nederland als fietsland getoond.

De marktpotentie onder onze oosterburen biedt ongekende mogelijkheden voor het fietstoerisme in Nederland. Duitsland telt op dit moment 5.600.000 fietsende vakantiegangers en maar liefst 47% procent van alle Duitsers geeft aan dat zij zich kunnen voorstellen dat zij in de toekomst een fietsvakantie gaan maken. De Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein meldt een daguitgave onder vakantiefietsers van 79 Euro. Dat is 17 Euro méér dan het gemiddelde van de overige vakantiegangers in deze deelstaat. 10% van het binnenkomende geld in de toeristische sector bij onze oosterburen komt van fietsende vakantiegangers.
Nederland was in 2008 met 5,31 % de populairste buitenlandse fietsbestemming onder Duitse fietsvakantiegangers.

Hoewel Duitsland een groot aantal prachtige fietsroutes kent met ook aanvullende voorzieningen als fietsvriendelijke horeca, kijken onze oosterburen toch met een beetje jaloezie naar onze uniform bewegwijzerde LF-routes, die als langeafstandsfietsroutes alle delen van ons land verbinden. Voor de kortere rondjes is inmiddels bijna geheel Nederland bedekt met de populaire regionale fietsknooppuntennetten. Al deze knooppuntennetten zijn aan elkaar gekoppeld en aan de netten in Vlaanderen. Ook de combinatie van LF-routes en knooppunten gaat maatloos.

Ondanks deze gegevens lukte het de Duitse fietsersbond ADFC in 2009 niet om informatie over fietsvakanties in Nederland te krijgen bij het Nederlands verkeersbureau. In Duitsland .
Dat is nu veranderd, want het Landelijk Fietsplatform en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) presenteren in Berlijn de Duitse versie van de in Nederland al jaren populaire Fietsideeënkaart. Ook Zeeland neemt Duitstalig materiaal mee naar Berlijn.

Op initiatief van Holcus Buiten, de organisator van de succesvolle Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam, wordt er ook een presentatie verzorgd in het programma over fietsvakanties van de ADFC.
Aan de presentatie doen mee:
Bert Sitters, toeristisch fietsjournalist;
Leon Hoogsteen, Landelijk Fietsplatform;
Carla Schönknecht, Promotie Zeeland Delta.
Nieuws uit het fietsland Nederland op de I.T.B. vindt plaats op 11 maart van 14:00 - 14:45 uur als onderdeel van het programma Fahrradtourismus van de ADFC in Raum 13/15 van het congrescentrum ICC, dat direct grenst aan de beurshallen.

Noot voor de redactie,