Gemeente Drechterland

11-3-2010
Klimaatstraatfeest groot succes in Venhuizen

Kosterij in Venhuizen gaat Klimaatstraatfeest 2010 winnen!

Sinds 18 november 2009 is de Kosterij al bezig met energie besparen. En dat levert punten op, veel punten.Wethouder Zeger Homan ging bij de straat langs.

De buurvrouwen van de Kosterij in Venhuizen komen samen bij Clarinda Schipper van nummer 22. Er is koffie, thee, limonade en speculaas. De kinderen spelen buiten en in de woonkamer. Buurvrouw Clarinda wist het vorig jaar al: âWij gaan met de hele straat meedoen.â Op 18 november meldde zij de straat als eerste in Nederland aan en kreeg begin december meteen Piet Paulusma op bezoek. âEen leuker begin kan niet, we waren meteen op tvâ, zegt Clarinda. Via de email en van deur tot deur is de straat massaal mee gaan doen aan de actie. En allemaal eigen initiatieven: de wasmachine op 30 graden, de lampen niet laten branden als je de kamer uit loopt, zelfs de kinderen corrigeren elkaar als ze tijdens het tandenpoetsen de kraan laten lopen. âHet zijn echt de kleine dingenâ, vinden ook de andere straatbewoners. En ze haalden een record aan punten binnen toen op Warme Truiendag 112 straatbewoners buiten in hun dikke trui stonden. 250 Punten per persoon. Door het maken van fotoâs en filmpjes krijgen ze de punten toegekend. Ze worden met hun acties beloond, want ze zijn derde straat van heel Nederland met 141524 punten.

Hulp vanuit de gemeente
Wethouder Zeger Homan is enthousiast over de actie en wil graag weten hoe de Millennium Gemeente Drechterland kan helpen om de acties van de Kosterij te ondersteunen. Homan: âDe actie is groot opgezet, dat willen wij graag verder ondersteunen. Jullie straat is een voorbeeldfunctie die vanuit de samenleving begint. Mooier kan het toch niet.â De gemeente wil ook meedenken over energiezuinige straatverlichting en een bijdrage voor de straat op de Nationale Boomplantdag 2010. Ook is de energiesubsidie voor de aanschaf van energiebesparende zaken een goede optie voor de straat om nog meer punten te behalen en natuurlijk energiesubsidie te ontvangen.

Hulp uit verschillende hoeken
Niet alleen de gemeente heeft door de actie te ondersteunen al kunnen bijdragen met 1000 punten extra. Ook de middenstand begint initiatieven voor de straat op te zetten. De heer Graaf van de drogist uit Venhuizen kwam de straat een doos vol spaarlampen brengen. Hopelijk krijgt de straat de aankomende weken nog meer hulp.

De actie loopt tot eind maart, daarna wordt duidelijk wie het grote Klimaatstraatfeest in de wacht sleept. Als het aan de bewoners van de Kosterij ligt is de uitslag duidelijk: âWij zetten Venhuizen op de kaart!â

Kosterij