Nieuw-Vlaamse Alliantie


Schandalig hoe Courard de schuld voor eigen wanbeleid doorschuift (11/03/10)

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers vindt het schandalig dat staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) de schuld voor het aanzuigeffect dat ons land op asielzoekers heeft, bij een rechter legt. "Natuurlijk is het schandalig dat ook iedere gelukszoeker hier dagelijks zonder meer 500 euro belastingsgeld mag ontvangen. Maar het is deze federale regering zelf die hiervoor de verpletterende verantwoordelijkheid draagt. Het zijn de betrokken regeringsleden zelf die keer op keer weigeren om hun wanbeleid inzake asiel en migratie in vraag te stellen, stelt Smeyers.

Courard verklaarde donderdag in de Kamer dat hij de dwangsommen van 500 euro per dag dat de overheid geen onderdak biedt aan asielzoekers excessief vindt. Als er vandaag een aanzuigeffect is, is dat de schuld van de rechter volgens Courard. De wereld op zijn kop, reageert Smeyers. Ja, deze dwangsommen zijn buiten proportie en schandalig. En ja, ook ik hoop dat in beroep wordt beslist om deze excessieve maatregel te schrappen. Maar stellen dat de rechter deze miserie heeft gecreëerd, is een sterk staaltje zwarte piet doorschuiven. Al lang voor deze uitspraak hadden Courard en de andere regeringsleden bevoegd voor asiel en migratie, al voor een enorm aanzuigeffect gezorgd. Door het organiseren van alweer een nieuwe regularisatieronde, door het gebrek aan een uitwijzingsbeleid, kortom door het ontbreken van een beleid op zich. Als klap op de vuurpijl liep Milquet nog maar een week geleden in Congo te verkondigen hoe gemakkelijk Congolezen naar ons land kunnen emigreren. En dan heeft de rechter het als enige gedaan? Deze regering zou beter de hand in eigen boezem steken.

Voor het gebrek aan opvangplaatsen is Courard zelfs persoonlijk verantwoordelijk. Hij is niet eens in staat om met een evenwichtig spreidingsplan op de proppen te komen. Bovendien is het creëren van extra plaatsen geen oplossing. Er moet een degelijk in- en uitstroombeleid komen, maar er wordt al twee jaar geen asielbeleid gevoerd. Dat is het probleem", zegt Smeyers.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA