Gemeente Leeuwarden

NHL Hogeschool start nieuwe bacheloropleiding: HBO-Rechten

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-03-2010)

Op de arbeidsmarkt in het Noorden is grote behoefte aan juridisch geschoolde werknemers. NHL Hogeschool spring in op deze behoefte en start in september 2010 met de bacheloropleiding HBO-Rechten. Op de NHL Open Dag op zaterdag 13 maart kunnen geïnteresseerde scholieren informatie halen over deze nieuwe opleiding.

Studenten werken tjidens de opleiding HBO-Rechten veel aan praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn telkens actueel omdat NHL Hogeschool nauw samenwerkt met verschillende werkgevers zoals de Rechtbank Leeuwarden, de Friesland Bank en het CJIB. Afgestudeerden kunnen onder andere aan de slag als juridisch medewerker bij de rechtbank of overheid, of als juridisch adviseur bij verschillende bedrijven.

In de voorbereiding voor het opzetten van de HBO-Rechten opleiding hebben de Gemeente Leeuwarden, regionale organisaties en NHL Hogeschool intensief samengewerkt. Volgens burgemeester Crone van Leeuwarden een voorbeeld van het moderne HBO onderwijs, waarbij het werkveld intensief betrokken is bij de voorbereiding en uitvoering van het onderwijs.

Rechtbank Leeuwarden
Jolanda Lootsma, bestuurslid van de rechtbank Leeuwarden is erg tevreden met de komst van HBO-Rechten op NHL Hogeschool. "Deze studie past perfect in de profilering van Leeuwarden, namelijk als een stad met een grote overheidssector voor de regio. Doordat de hogeschool nauw samenwerkt met het werkveld hebben studenten aan het einde van de opleiding een goede mix tussen theoretische kennis en praktijkervaring."

Juridische professional
Volgens instituutsdirecteur Economie en Management, Egon van der Veer, biedt NHL Hogeschool met de komst van HBO-Rechten een compleet aanbod voor de regio. "De NHL heeft nu al een breed aanbod op het gebied van commerciële, financiële, management, bestuurs- en bedrijfskundige opleidingen. In elke van deze opleiding kwam al een juridisch onderdeel terug. Met HBO-Rechten zijn we in staat om volwaardige juridische professionals op te leiden waar de regionale markt om vraagt."

Snelle- en doorstroomvariant
De opleiding HBO-Rechten is een relatief jonge opleiding in Nederland. De eerste in Nederland startte in 2002. Het afgelopen jaar kozen landelijk 2.700 studenten voor deze opleiding. Minke Molenaar, docent Recht op NHL Hogeschool: "We gaan ervan uit dat we de opleiding HBO-Rechten in 2011 ook in deeltijd aan kunnen bieden, want vanuit het werkveld is veel vraag naar deze opleiding. Daarnaast zijn we bezig met doorstroommogelijkheden naar een masteropleiding. Dit sluit goed aan bij de wens van studenten om door te stromen naar een academische opleiding Rechten."