AHZ en HagaZiekenhuis winnen Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2010

16/03/2010 17:40

Haga Ziekenhuis

Apotheek Haagse Ziekenhuizen en HagaZiekenhuis winnen Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2010 met Bloedspotmethode

De Apotheek Haagse Ziekenhuizen en het HagaZiekenhuis hebben de Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2010 gewonnen. De 1e prijs is toegekend vanwege een door de Apotheek Haagse Ziekenhuizen en HagaZiekenhuis ontwikkelde bloedspotmethode: een controle van het bloed die Cystic Fibrosis (CF) patiënten bij Tobramycinegebruik zelf thuis kunnen uitvoeren. Zij hoeven voor hun bloedcontrole dan niet meer wekelijks naar het ziekenhuis te komen.

Ziekenhuisapotheker Daan Touw en analist Richard van Rossen van Apotheek Haagse Ziekenhuizen ontwikkelden samen met de afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis als eersten in de wereld de bloedspotmethode voor CF-patiënten. De CF-consulenten van het HagaZiekenhuis hebben bijgedragen om de methode in de praktijk tot een succes te maken.

Patiëntvriendelijke en betrouwbare methode

Daan Touw: "CF-patiënten moesten voorheen wekelijks naar het ziekenhuis om hun bloed te laten controleren als zij het antibioticum Tobramycine gebruiken. Dit is een behoorlijke belasting voor deze patiëntengroep. De frequente controle is nodig omdat de Tobramycine een negatieve invloed heeft op de nierfunctie waardoor de concentratie in het bloed toeneemt. Door wekelijkse bloedcontroles worden ernstige bijwerkingen voorkomen. CF-patiënten kunnen deze controles nu thuis zelf doen door middel van een vingerprik. Het bloed wordt op een speciale kaart gedruppeld en deze wordt vervolgens voor analyse opgestuurd naar het laboratorium. Binnen 24 uur is de bloeduitslag dan bekend. De thuiscontrole scheelt veelvuldig ziekenhuisbezoek, reistijd en reiskosten. Ook het verhoogde infectiegevaar voor CF-patiënten bij een ziekenhuisbezoek wordt vermeden."

Uit onderzoek blijkt dat de bloedspotmethode net zo betrouwbaar is als het bloedonderzoek in het ziekenhuis. De CF-patiënten zijn uiterst tevreden met de thuiscontrole. De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, de belangenbehartiger voor CF-patiënten, heeft voor dit onderzoek een onderzoekssubsidie toegekend.

Uitreiking

De Apotheek Haagse Ziekenhuizen en het HagaZiekenhuis krijgen de Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2010, kortweg FPZ-prijs, vandaag (16 maart) uitgereikt op de jaarlijkse wetenschapsdag van de KNMP in het Beatrixtheater in Utrecht. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op initiatief van de KNMP, WINAp en GlaxoSmithKline (GSK) aan het beste zorgverleningsproject in de farmacie.

Den Haag, 16 maart 2010

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hagaziekenhuis.nl