Gemeente Voorschoten

van Voorschoten

Gratis compost voor inwoners van Voorschoten

groenbakken De gemeente Voorschoten stimuleert het gescheiden inzamelen van afval. GFT-afval wordt omgezet in compost. Dit jaar organiseert de gemeente Voorschoten daarom weer een compostactie. Dit betekent dat inwoners van Voorschoten op donderdag 18 maart 2010 gratis compost kunnen afhalen bij het Uitvoerend Bedrijf van de gemeente.

Compost voor alle inwoners
Door de compostactie kan iedereen profiteren van het hergebruik van GFT-afval. De compost is niet verpakt. Inwoners die compost willen krijgen, moeten een eigen zak of emmer meenemen. De voorraad is beperkt dus `wie het eerst komt, het eerst maalt'. Op is op!

De compost kan worden afgehaald op het parkeerterrein bij het Uitvoerend Bedrijf aan de Koninklijke Marinelaan 21. Inwoners van Voorschoten kunnen daar gedurende de hele dag terecht. De actie is uitdrukkelijk bedoeld voor burgers, niet voor bedrijven.

Van GFT tot compost
GFT-afval wordt omgezet in compost, een proces dat zes tot acht weken duurt. Compost is een waardevolle grondstof. Het wordt als grondverbeteraar gebruikt in land- en tuinbouw, in openbare groenvoorzieningen en natuurlijk in de eigen tuin. Elke 1000 kg GFT-afval levert ongeveer 400kg compost op. Compost dat van GFT-afval wordt gemaakt, spaart het milieu. Compost brengt voedingsstoffen op een natuurlijke manier terug in de bodem en stimuleert de groei van gewassen. Composteren is daarbij ook nog eens de goedkoopste manier van afval verwerken.

In Voorschoten is in 2009 in totaal 2000 ton groente-, fruit- en tuinafval gescheiden ingezameld.

Door het GFT-afval apart in te zamelen en vervolgens te composteren hoeft er minder afval gestort te worden en kan het opnieuw gebruikt worden. .

* 9 maart 2010