Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. drs. S.J.E. Langeslag

Titel proefschrift
Emotional Memory in Younger and Older Adults

---

Promotors:
Prof.dr. J.W. van Strien

---

Datum
18 maart 2010 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Niet alles wordt minder als je ouder wordt

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, blijkt dat emotie onze cognitieve vaardigheden juist verbetert. Negatieve of positieve ervaringen worden bijvoorbeeld beter onthouden dan neutrale ervaringen. Ook zijn we geen willoos slachtoffer van onze gevoelens. Het is namelijk mogelijk om emoties te veranderen door te denken. Wanneer mensen ouder worden kan de manier waarop emotie en cognitie elkaar beïnvloeden veranderen. Daarom onderzocht Sandra Langeslag in haar proefschrift Emotional Memory in Younger and Older Adults leeftijdsverschillen in emotioneel geheugen en emotieregulatie. Langeslag promoveert op donderdag 18 maart 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

De promovenda heeft het gedrag en de hersengolven van jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60+) gemeten terwijl zij emotionele informatie probeerden te onthouden of probeerden hun emoties te veranderen.

Verwacht werd dat ouderen minder gericht zouden zijn op negatieve emoties en meer op positieve emoties dan jongeren. Hoewel dit effect niet in alle studies kon worden aangetoond, bleek het in één studie zowel in prestatie op een geheugentaak als in hersengolven op te treden.
Verder bleek er geen verschil te zijn tussen jongeren en ouderen wat betreft de invloed van de emotionele uitdrukking van gezichten op het geheugen voor deze gezichten. Tenslotte bleek uit een onderzoek met hersengolven dat jongeren en ouderen even goed waren in het versterken en verminderen van negatieve en positieve gevoelens. Gezien de vergrijzing van de samenleving is het belangrijk dat er verder onderzoek gedaan wordt naar hoe de manier waarop emotie en cognitie elkaar beïnvloeden verandert als mensen ouder worden.