Gemeente Voerendaal

\ 17/3/2010 - Dag van de Leerplicht in teken van recht op onderwijs

Op 18 maart is de Landelijke Dag van de Leerplicht. In Parkstad staat dit jaar niet de plicht maar het recht op onderwijs voorop. Want leren is niet alleen zwoegen op huiswerk en blokken voor proefwerken. Het is ook het recht op ontwikkeling en later een baan die bij je past. Maar niet alle kinderen krijgen dat recht, ook niet in Nederland. Er zijn ouders die hun kinderen niet aanmoedigen om te leren, niet optreden tegen spijbelen of hun kinderen zelfs weerhouden om naar school te gaan. Bovendien zijn er op mondiaal niveau duizenden kinderen die niet kunnen leren omdat er geen geld voor is, of geen school.

Om weer even stil te staan bij het recht om te leren, heeft bureau VSV (bureau Voortijdig Schoolverlaten dat voor heel Parkstad werkt) een wedstrijd georganiseerd voor alle groepen 8 van de basisscholen in Parkstad. In de loop naar 18 maart heeft Bureau VSV circa 85 klassen benaderd om een creatief werkstuk te maken rond het thema recht op onderwijs. De klassen zijn helemaal vrijgelaten in hun creativiteit; het werkstuk mocht bijvoorbeeld een gedicht, een collage maar ook een film zijn. In de week voor de Dag van de Leerplicht heeft bureau VSV de mooiste werkstukken geselecteerd en per Parkstad-gemeente een winnaar gekozen.

Op 18 maart gaan onderwijswethouders en/of leerplichtambtenaren op bezoek bij de winnende klas in hun eigen gemeente. De prijs is een gezamenlijke filmmiddag in het Royal Theater in Heerlen. Ook de werkstukken die in de prijzen zijn gevallen, worden daar tentoongesteld. Natuurlijk geeft bureau VSV het goede voorbeeld en is de film op de vrije woensdagmiddag!