33 'ontvoerde' kinderen Haïti herenigd met ouders

18/03/2010 10:40

SOS-Kinderdorpen

Port-au-Prince, 18 maart 2010 - Bijna alle 33 kinderen die in januari door Amerikaanse baptisten zijn ontvoerd, zijn gisteren herenigd met hun biologische ouders. Zij verbleven de afgelopen tijd in SOS kinderdorp Santo op Haïti.

Op verzoek van de Haïtiaanse kinderbescherming IBERS werden de kinderen na de ontvoering in SOS kinderdorp Santo opgenomen. Na een langdurig en zorgvuldig onderzoeksproces, waarbij werd vastgesteld of het daadwerkelijk om de ouders van deze kinderen ging en of gezinshereniging gerealiseerd kon worden, konden de kinderen gisteren herenigd worden met hun ouders.

Celigny Darius, directeur van SOS kinderdorp Santo: "Uit het onderzoek is gebleken dat alle 33 kinderen hun biologische ouders nog hebben. SOS Kinderdorpen is ervan overtuigd dat kinderen, indien mogelijk, het beste kunnen opgroeien binnen hun eigen familie. Wij streven ernaar om gezinnen die kwetsbaar zijn te versterken, zodat armoede geen reden hoeft te zijn voor ouders om hun kinderen in de steek te laten. We zijn dan ook blij met het besluit van de Haïtiaanse autoriteiten om deze kinderen met hun biologische familie te herenigen."

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de ouders hun kinderen vrijwillig hebben afgestaan aan de Amerikaanse baptisten. Zij werden overtuigd door de religieuze organisatie om hun kinderen naar de Verenigde Staten te sturen, waar zij een beter leven tegemoet zouden gaan. "In rampsituaties zien ouders soms ook geen uitweg meer. En zijn wanhopig als het om de toekomst van hun kinderen gaat. Gelukkig waren wij er in deze situatie op tijd bij en zijn de kinderen weer waar ze horen, bij hun eigen familie," aldus Celigny Darius.

Momenteel wonen in SOS kinderdorp Santo 209 extra kinderen die door de ramp gescheiden raakten van hun ouders of er alleen voor zijn komen te staan. Zij worden allemaal zorgvuldig geregistreerd in een nationale databank, die de opsporing van familieleden vergemakkelijkt. SOS Kinderdorpen heeft inmiddels 65 kinderen kunnen herenigen met hun biologische families.





http://www.soskinderdorpen.nl