Gemeente Geldermalsen

Politieke onderhandelingen Geldermalsen verder in het openbaar

Externe informateur neemt leiding op zich
De politieke onderhandelingen in Geldermalsen krijgen met ingang van zaterdag 20 maart a.s. een openbaar vervolg. Op dit moment wordt nog door vier partijen gesproken over de vorming van een nieuwe coalitie: Dorpsbelangen, VVD, PvdA en D66. In de achterliggende oriëntatiefase zijn Dorpsbelangen en VVD tot de conclusie gekomen dat verdere gesprekken met de SGP en het CDA vooralsnog niet zinvol zijn. Dit vanwege geconstateerde programmatische verschillen. Daarnaast wordt door Dorpsbelangen en VVD sterk gepleit voor de totstandkoming van een nieuwe bestuurscultuur, iets wat naar hun mening met de SGP en het CDA minder snel gerealiseerd zal kunnen worden.

Met ingang van a.s. zaterdag gaan de onderhandeling een nieuwe fase in, waarin de vier deelnemende partijen met elkaar inhoudelijk verder de diepte in zullen gaan. In goed onderling overleg is besloten de leiding van deze besprekingen in handen te geven van een externe informateur in de persoon van de heer Eduard van Vloten (zie bijlage). Centrale gespreksthema's zullen o.a. zijn:


* een gedegen financieel beleid *;

* een sociaal beleid met aandacht voor de zwakkeren in de samenleving;

* een nieuwe bestuurscultuur; en

* leefbaarheid van de kernen.

Belangstellenden zijn van harte welkom de openbare onderhandelingen bij te wonen. Dat kan dus voor het eerst op:

* zaterdag 20 maart a.s.

* om 10.00 uur

* in de raadszaal van het gemeentehuis te Geldermalsen.

Het proces van onderhandelingen blijft ook hierna een openbaar karakter behouden tot het moment waarop de fase aanbreekt, waarin ook over personen en hun toekomstige taakinvulling (het daadwerkelijk formeren van het nieuwe college van burgemeester en wethouders) wordt gesproken.


---

------------------------------


* Al eerder is binnen Presidium van de gemeenteraad afgesproken dat er voor juni van dit jaar helderheid moet zijn over die terreinen waarop de gemeente in de toekomst haar uitgavenpatroon naar beneden kan bijstellen. Dit omdat ook de gemeente Geldermalsen, onder meer door de gevolgen van de financiële crisis, de komende jaren fors minder te besteden heeft. Een brede kerntakendiscussie moet dit voorjaar die helderheid verschaffen. In het nieuwe coalitieakkoord moeten voor deze kerntakendiscussie de kaders, uitgangspunten en doelen worden vastgelegd.

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258
e-mail: info@geldermalsen.nl