Gemeente Gaasterlân-Sleat


Veel nieuw groen bij boomfeestdag in Sondel en Elahuizen

In Sondel en Elahuizen is gister gezorgd voor veel nieuw groen. In Sondel zijn op drie locaties nieuwe bomen geplant. Alle 45 schoolkinderen van Op 'e Terp hielpen enthousiast mee aan de nieuwe groenvoorziening in hun dorp. Bij Elahuizen hielpen de kinderen van de basisscholen in Oudega en Elahuizen mee aan de inrichting van het natuurbeheerproject van Tineke de Vries op landgoed De Flearen, dit ligt tegen 't Zwin aan bij Elahuizen. Een dankbaar project, ook omdat dit is gekoppeld aan een boomplanttraject in de Sahara, rondom het dorpje Mhamid in Zuid-Marokko.

Aan de rand van de Sahara zijn bomen broodnodig voor de leefomgeving. De schoolkinderen (groepen 6/7/8) van Oudega en Elahuizen hebben sponsors gezocht voor het planten van de 1500 bomen op De Flearen: de gesponsorde bomen leverden ieder EUR 1,00 op. Met de opbrengst van deze actie kunnen 150 bomen worden geplant in de Sahara. Zo doen de kinderen een concrete bijdrage aan het ontwikkelingswerk in Zuid-Marokko. 'Wat een enthousiasme', vertelt Tineke de Vries, 'het is prachtig om dit project op deze manier te doen. Voor de kinderen is het heel concreet dat ze door hier 10 bomen te planten, in de Sahara 1 palmboom mogelijk maken'.

Wethouder Sprik bedankte Tineke de Vries en de schoolkinderen voor hun inzet voor dit project. De kinderen van de beide scholen hebben samen meer dan de helft van het benodigde bedrag bij elkaar verzameld! Geweldig. Dit bedrag boden ze gister aan het eind van de ochtend aan aan Wanda Hebly van de Stichting Sahara Roots. Door bijdragen van de Grondcommissie, aannemer Atsma, de gemeente, de familie De Vries zelf en de boeren waarmee zij samenwerken op De Flearen, is de benodigde EUR1.500,- gerealiseerd. In april zullen de eerste 50 palmbomen worden geplant in het dorpje naast Mhamid, in september weer 50 bomen. Er komen kaartjes aan de bomen met de namen van de kinderen, zodat de bomen zeg maar worden geadopteerd door hun actievoerders. In totaal zijn er 13 dorpjes in het zuiden van de Sahara, waar de Stichting Sahara Roots werkt aan het behoud van de leefomgeving.

Op De Flearen is 0,5 hectare van de 14 hectare gister van lage struikbeplanting voorzien. Dit is voldoende voor het huisvesten van de woelrat en de inrichting sluit goed aan bij het omliggende gebied. De Flearen is een ecologische verbindingszone tussen 't Zwin en de Fluessen. Het heeft inmiddels de status van landgoed.

In Sondel ging het om uitbreiding van de groenvoorziening maar ook om herplanting: zieke en te groot geworden iepen zijn vervangen en kale plekken zijn opgevuld, zodat deze groenstroken in Sondel weer een mooi geheel zijn geworden. Gemeentesecretaris Jelle Lemstra wenste de kinderen, die samen met de buitendienstmedewerkers van de gemeente aan de slag gingen, succes toe en hielp natuurlijk zelf ook even mee.

Ook in Nederland zijn bomen van belang voor onze leefomgeving. Met de boomfeestdag wil de gemeente Gaasterlân-Sleat, samen met Staatsbosbeheer, kinderen al op jonge leeftijd hier bewust van maken.