Gerechtshof Arnhem


Uitspraak in de zaak tegen verdachte van moord danwel doodslag op de conciërge van een basisschool in Enschede

Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem een 26-jarige man, R.P., veroordeeld wegens doodslag. Het feit vond plaats in de periode van 5 juli tot en met 6 juli 2007 in de basisschool Het Stadsveld te Enschede, waar het slachtoffer werkzaam was als conciërge. Het hof heeft verdachte in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaren.

Bij de rechtbank
In eerste aanleg heeft de officier van justitie gevorderd verdachte te veroordelen wegens doodslag tot een gevangenisstraf van vijftien jaren. De rechtbank in Almelo heeft verdachte bij vonnis van 29 april 2008 veroordeeld wegens doodslag tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaren. Tegen dit vonnis heeft zowel verdachte als de officier van justitie hoger beroep ingesteld.

Het hoger beroep
De advocaat-generaal heeft gevorderd verdachte wegens moord te veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van vijftien jaren.

Verdachte heeft verklaard dat hij op 5 juli 2007 in de school het slachtoffer badend in het bloed heeft aangetroffen.

Het hof komt op grond van de resultaten van het technisch sporenonderzoek, het onderzoek naar het t-shirt van verdachte, alsmede de vaststelling van de tijdstippen waarop het slachtoffer nog in leven moet zijn geweest tot het oordeel dat het niet anders kan dan dat verdachte degene is geweest die het slachtoffer, een 56 jarige man, met opzet op een gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht. Verdachte heeft daartoe het slachtoffer in het hoofd, de hals, romp, armen en in de buik gestoken, tengevolge waarvan het slachtoffer is overleden.

Wat het motief van verdachte is geweest om het slachtoffer te doden is gedurende het onderzoek niet duidelijk geworden. Vaststaat wel dat het slachtoffer en verdachte elkaar slechts kort en oppervlakkig kenden.

Het hof acht, anders dan de advocaat-generaal niet bewezen dat verdachte heeft gehandeld na kalm beraad en rustig overleg. Verdachte wordt derhalve vrijgesproken van moord.

Het hof heeft verdachte voor doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaren. Daarbij rekent het hof verdachte bijzonder zwaar aan, dat het delict is gepleegd op een basisschool. Voor jonge kinderen dient de basisschool bij uitstek een veilige plek te zijn. Dat beeld is voor de scholieren onherstelbaar verstoord.

Het hof kan niet vaststellen wat er precies is voorgevallen tussen verdachte en het slachtoffer, maar in het onderzoek is geen enkele aanwijzing naar voren gekomen voor enige verzachtende omstandigheid ter verklaring van zijn handelwijze. Tegen deze achtergrond beschouwt het hof de bewezenverklaarde doodslag mede vanwege de wijze waarop deze heeft plaats gevonden, als een bijzonder ernstige vorm van het bewezenverklaarde delict.

LJ Nummer

BL7949
Zie het origineel

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 18 maart 2010 Naar boven