18/03/2010 15:40

Stichting Max Havelaar

Stichting max havelaar blij met uitspraak kort geding

Gemeenten alkmaar en den helder mogen fairtrade koffie schenken

Inkopers die willen bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling mogen criteria voor eerlijke verhandelde koffie opnemen in hun aanbesteding. Vanmiddag werd bekend dat Douwe Egberts het kort geding heeft verloren dat zij had aangespannen tegen de gemeenten Den Helder en Alkmaar. De voorzieningenrechter oordeelde dat deze gemeenten de criteria voor eerlijke handel op de juiste wijze hebben opgenomen in het aanbestedingsdocument.

De gemeenten Den Helder en Alkmaar willen graag koffie die voldoet aan de criteria voor eerlijke handel. Douwe Egberts spande een kort geding aan. De Nederlandse koffiebrander heeft ongelijk gekregen. In het verleden hebben gemeenten met succes de criteria voor eerlijke handel opgenomen. Bij een bijna vergelijkbare zaak in 2007 oordeelde de voorzieningenrechter ook positief: de provincie Groningen had de criteria voor eerlijke handel op de juiste wijze geformuleerd.

Stichting Max Havelaar blij met steun van gemeenten

Stichting Max Havelaar voert al twintig jaar campagne om meer consumenten bewust te maken van eerlijke handel. Het internationale Fairtrade-keurmerk waar Stichting Max Havelaar mee werkt, heeft een primaire focus op kleine boeren in kansarme situaties waar de armoede vaak het grootst is. Om die armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven zijn er naast sociale- en milieucriteria ook criteria opgenomen waardoor boeren minimaal een kostendekkende prijs ontvangen. Dat is een uniek model, en door de jaren heen hebben vele onderzoeken het succes ervan aangetoond. Een groeiende groep bedrijven (zoals Ben & Jerry's, Starbucks en Verkade), consumenten en gemeenten (zoals Goes, Rotterdam, Groningen en Houten) kiezen voor dit model en maken een verschil door eerlijke verhandelde producten te (ver)kopen. Stichting Max Havelaar is voorstander van een koffiemarkt waarin verschillende duurzaamheidsbenaderingen de markt socialer en duurzamer maken. Ook voor duurzaamheid geldt dat meerdere wegen naar Rome leiden. Maar de stichting vindt wel dat gemeenten de ruimte moeten krijgen om hun voorkeur voor eerlijke handel te uiten als zij op deze wijze willen bijdragen aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Peter d'Angremond: 'Wij zijn ontzettend blij met de uitspraak en voelen ons gesteund. Gelukkig heeft de voorzieningenrechter de gemeenten in het gelijk gesteld. Hun wens om via eerlijke handelsvoorwaarden een bijdrage te leveren aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden is gehonoreerd. Een overwinning voor eerlijke handel en de kleine boeren die ermee geholpen worden.'

Eerlijke handel een aparte optie in duurzaam inkoopbeleid van de overheid

In oktober verscheen een kabinetsbrief inzake de uitwerking van de sociale criteria voor haar duurzaam inkoopbeleid. In het beleid worden verschillende duurzaamheidscriteria erkend waaronder eerlijke handelsnormen. Dat betekent dus dat gemeenten die graag eerlijke handelsnormen willen opnemen, dat conform overheidsbeleid kunnen doen. Peter d'Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar: 'Het beleid ziet er goed uit en wordt nu zodanig uitgewerkt dat gemeenten de eerlijke handelsnormen eenvoudig kunnen opnemen. Dan hoeven ze zich hopelijk niet meer te verantwoorden voor de rechter. Ik adviseer gemeenten die koffie willen inkopen volgens de eerlijke handelsnormen dan ook om de uitwerking van de overheid goed in de gaten te houden.'





http://www.maxhavelaar.nl