Gemeente Uithoorn

Gemeentelijk handhavingsbeleid gebundeld

18 maart 2010
De gemeente Uithoorn vindt het belangrijk toezicht en handhaving van regels regelmatig aan te passen aan de landelijke ontwikkelingen en om zo de lastendruk voor met name bedrijven te verminderen.

Waarschijnlijk treedt op 1 juli 2010 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

(Wabo) in werking. Hierdoor is het noodzakelijk om het huidige nogal versnipperde handhavingsbeleid opnieuw te formuleren. De Wabo schrijft voor dat er een integraal handhavingsbeleid moet komen.

In de onlangs vastgestelde gemeentelijke beleidsnota Handhaving 2010-2014 zijn vernieuwde regels voor handhaving in de gemeente Uithoorn vastgelegd. Belangrijk onderdeel is dat toezicht en handhaving zoveel mogelijk integraal gebeuren: op één moment diverse deelcontroles gelijktijdig uitvoeren. De dienstverlening komt hierdoor op een hoger peil te liggen.

Op basis van ervaringen wil de gemeente tegen geconstateerde overtredingen effectief en efficiënt handhavend optreden. De handhaving nieuwe stijl is interactief en maakt het mogelijk om vanuit de verschillende maatschappelijke en bestuurlijke verantwoordelijkheden de juiste accenten te leggen.

Toezicht en handhaving worden integraal én programmatisch aangepakt. Een belangrijk uitgangspunt bij programmatisch handhaven is dat de uitvoering van toezicht en handhaving probleem- en. risicogestuurd is. Als de risico's van activiteiten binnen de gemeente helder zijn, dan is logisch vast te stellen waar het meest intensief toezicht en handhaving moet plaatsvinden en ook waar het wel wat minder intensief en toch nog steeds adequaat kan.
^