FNV Bondgenoten

Meer loon voor jongeren in nieuwe cao voor facilitaire callcenters

In de nieuwe cao voor medewerkers van facilitaire callcenters, waar FNV Bondgenoten vandaag een principeakkoord voor heeft bereikt, gaan vooral jongeren er vooruit. In de twee jaar looptijd van de cao worden de jeugdlonen in twee stappen afgeschaft.

De eerste stap in het afschaffen van de jeugdlonen wordt dit jaar gezet. In 2010 krijgt iemand die jonger is dan 19, toch het loon van een negentienjarige. In 2011 krijgt diegene dan een loon van een twintigjarige.

Voor alle werknemers geldt dat ze een structurele loonsverhoging krijgen van 0,5% per 1 oktober 2010 en per 1 oktober 2011. Per 1 april 2011 krijgen ze een eenmalige uitkering van 0,5% en op 1 april 2012 0,75% eenmalig. Voorwaarde is dat mensen tenminste drie maanden in dienst zijn. Aan die voorwaarde moet ook worden voldaan voor een jaarlijkse uitkering van EUR75 euro aan het einde van het jaar.

Behalve over beloning, zijn er protocolafspraken gemaakt over ontwikkeling en opleiding. Ook worden de reiskosten worden verhoogd met 2,5% eigen vervoer.

Margot Steffens, bestuurder FNV Bondgenoten: "Ik ben erg blij met dit resultaat gezien, want dit is een sector waar goede arbeidsvoorwaarden niet vanzelfsprekend zijn. Het overgrote deel van de werknemers in deze sector is jonger dan 20, dus zij gaan er extra op vooruit door het afschaffen van de jeugdlonen."

Het principe-akkoord wordt nog voorgelegd aan de leden.