Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 18 maart 2010 -

Onderwerp Rapport waterschapsverkiezingen 2008
2

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg van 1 december jl. over de effecten van de Wet Modernisering Waterschapsbestel heb ik toegezegd uw Kamer nader te informeren over het openen van een kluis tijdens de waterschapsverkiezingen 2008. Op mijn verzoek heeft de Unie van Waterschappen mij een rapport toegestuurd over de exacte gang van zaken. In de bijlage treft u dit rapport aan, evenals de begeleidende brief van het bestuur van de Unie van Waterschappen.

Het rapport van Ernst & Young geeft aan dat feitelijk gezien niet valt uit te sluiten dat het stemgeheim geschonden is. Tevens wordt aangegeven dat het risico hierop zeer beperkt is. Alleen bij samenspanning van meerdere van de bij het openen en sluiten van de kluis aanwezige personen, zou het stemgeheim in gevaar kunnen zijn geweest. De Unie van Waterschappen acht de kans hierop nagenoeg nihil. De Unie neemt de aanbeveling van Ernst & Young om na een calamiteit standaard een audit uit te voeren over.

Alles overziend acht ik het niet nodig een nader onderzoek in te stellen. Los daarvan ben ik van mening dat de verkiezingen niet meer mogen verlopen zoals in 2008. Daarom zijn verbeteracties opgestart. Zo introduceer ik het envelop-in- envelop-stemmen als stemmethode voor de fusieverkiezingen in Zeeland.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

a
agina 1 van 1 P