Gemeente Wijdemeren



Beschermen en behouden

De gemeente start binnenkort met het inventariseren van nieuwe monumenten in Loosdrecht.

De eigenaren ontvangen per post uitgebreide informatie.

Nederhorst den Berg
De afgelopen 1,5 jaar was de aandacht gericht op Nederhorst den Berg. Daar stond nog geen enkel pand op de monumentenlijst. Inmiddels zijn 37 Bergse bijzondere gebouwen, waaronder de burgemeesterswoning, gemeentelijk monument geworden.

Loosdrecht
Er staan slechts 35 Loosdrechtse bouwwerken op de gemeentelijke monumentenlijst. Omdat er in dit dorp meer panden staan die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch op gemeentelijk niveau van grote waarde zijn om te behouden, wil de gemeente de monumentenlijst uitbreiden. Inmiddels zijn een aantal panden geselecteerd die in aanmerking kunnen komen voor een gemeentelijke monumentenstatus. De eigenaren ontvangen binnenkort per post informatie over de procedure. De gemeente nodigt hen uit een afspraak te maken met de monumentenmedewerkers voor meer informatie.

Officiële procedure
Bij het aanwijzen van gemeentelijke monumenten gaat de gemeente zorgvuldig te werk. Een monumentendeskundige bezoekt de waardevolle en bijzondere gebouwen. Deze expert beschrijft het pand en neemt fotos van de buitenkant en in sommige gevallen van de binnenkant. Op basis van deze inventarisatie en het advies van de Monumentencommissie wijst het college van B en W beschermde gemeentelijke monumenten aan. Eigenaren/belanghebbenden hebben de mogelijkheid een zienswijze en eventueel bezwaar in te dienen.'

Meer informatie
Het gemeentelijke monumentenbeleid staat vastgelegd in de monumentennota. Deze kunt u raadplegen in het Bewonersloket op www.wijdemeren.nl. Zoek op: monumenten. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij mw. D. Cramers, telefoon: (035) 65 59 412. E-mailen kan ook: monumenten@wijdemeren.nl.

(18-03-2010)