Gemeente Leudal


Nieuws

Gemeente Leudal doet mee aan Landelijke Opschoondag
De gemeente Leudal doet op zaterdag 20 maart a.s. mee aan de Landelijke Opschoondag met als thema "schoon, heel en veilig". Op die dag steken vele vrijwilligers de handen uit de mouwen om een stukje van het gemeentelijk grondgebied zwerfafvalvrij te maken. Wat weer invloed heeft op het veiligheidsgevoel van inwoners. Deelnemers zijn vrijwilligers van de Wildbeheereenheden Land van Horne en Hunsel, dorpsraad Nunhem, dorpsraad Baexem, buurtcoördinatoren kern Baexem en Neer, dorpsraad Neer en leden van de jeugdcontactraad Buggenum in samenwerking met leerlingen van de Antoniusschool in Buggenum.
De gehele actie wordt in opdracht van de gemeente gecoördineerd door Bezoekerscentrum Leudal.

Medewerking basisscholen
Een aantal basisscholen in de gemeente wordt benaderd met de oproep om in de maand april met leerlingen van de groepen 7 of 8 een opschoonactie te organiseren op een eigen gekozen locatie in de buurt van hun school. Scholen die meedoen ontvangen op kosten van de gemeente het educatiepakket `Zwerfafval: mooi niet!'.

Thema schoon, heel en veilig
Een schone buurt is ook een leefbare buurt. Maar bijna nog belangrijker is dat een buurt als veilige buurt wordt ervaren. In de gemeente Leudal zijn in diverse buurten buurtcoördinatoren actief die zich bezighouden met de veiligheid in de buurt. In twee kernen nemen deze buurtcoördinatoren deel aan deze opschoondag. Zij willen samen met de bewoners werken aan het opschonen en veilig maken van de buurt.

Nauwe samenwerking met gemeente
Opsporingsambtenaren van de gemeente, de Boa's, zullen voorafgaand aan de opschoonactie op 20 maart extra toezicht houden op illegale stortingen van afval en indien nodig boetes uitdelen. Daarnaast zorgt de gemeente voor materialen als prikstokken en de afvoer van het ingezamelde afval. Ook een aantal andere organisaties draagt bij aan uitvoering van de opschoonactie. Zo stelt Reinigingsdienst Maasland gratis containers beschikbaar en lenen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten afvalgrijpers uit.

Meehelpen?
Wilt u op zaterdag 20 maart ook meehelpen om de gemeente een stukje schoner en veiliger te maken? Neem dan contact op met projectmedewerkster zwerfafval, Ellen Luijks, tel. 0475 - 497010 of e-mail: centrumelisabethshof@leudal.nl. Er wordt in ieder geval gewerkt in de kern van de dorpen Buggenum, Nunhem, Neer, Roggel en Baexem en in het buitengebied van de dorpen Hunsel, Neeritter en Ittervoort.