Dienstenbond CNV

Nieuws

22 maart 2010

CNV Dienstenbond partij bij kort geding koopzondag Amsterdam

Dinsdag 23 maart vindt het kort geding plaats dat ondernemers uit Amsterdam en CNV Dienstenbond hebben aangespannen tegen het besluit van de Gemeente Amsterdam om alle zondagen per jaar de winkels te mogen openen. CNV Dienstenbond is partij in dit kort geding omdat niet alleen principiële en sociale bezwaren hierbij een rol spelen, maar zeker ook de belangen van de werknemers, die niet of onvoldoende aan bod komen. De arbeidstijdenwet wordt in toenemende mate door ondernemers overtreden met de uitbreiding van extra koopzondagen. Daar moet paal en perk aan gesteld worden.

De Arbeidstijdenwet en cao's zijn klip en klaar over het werken op zondag in de winkels; "De werkgever organiseert de arbeid zodanig, dat de werknemer op zondag geen arbeid verricht (...)". Medewerkers zijn niet verplicht om op zondag te werken. Fedde Monsma, bestuurder CNV Dienstenbond: "De praktijk is een heel andere. De term "gedwongen vrijwilligheid" is een gevleugelde uitspraak in de detailhandel. Het bezoek dat CNV Dienstenbond afgelopen weken heeft gebracht aan de medewerkers van Amsterdamse winkels was schokkend; nogal wat medewerkers staan onder dwang op zondag in de winkel. De verhouding tussen werk en privé komt onder grote druk te staan. Al veel langer is bekend dat dit speelt, maar nu is overtuigend aangetoond dat ondernemers niet alleen wet- en regelgeving aan hun laars lappen. Ook de grenzen aan goed werkgeverschap en fatsoen zijn ernstig in het geding."

In de Arbeidstijdenwet is de keuzevrijheid voor het personeel om op zondag wel of niet te werken een centraal element. In die context is het vreemd dat in het debat over koopzondagen in Amsterdam de factor arbeid niet aan bod komt. Terwijl in de Tweede Kamer dit najaar een amendement is aangenomen waarin expliciet wordt vermeld dat de belangen van kleine winkeliers en medewerkers in de beslissing om het aantal koopzondagen uit te breiden meegewogen moeten worden. Fedde Monsma: "Dat feit en de enorme druk die medewerkers ondervinden bij het werken op zondag maken dat wij Blenheim Advocaten gevraagd hebben om CNV Dienstenbond te vertegenwoordigen in het Kort Geding tegen de Gemeente Amsterdam."

Het kort geding zal op dinsdag 23 maart om 9.30 uur plaatsvinden bij de
Rechtbank Amsterdam
Parnassusweg 220
1076 AV Amsterdam