Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 maart 2010

Vragen van de leden Timmer en Vermeij (beide PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de remmende invloed van Arbo-regels op thuiswerken.


* Bent u bekend met het bericht waarin de Task Force Mobiliteitsmanagement stelt dat Arbo-regels werkgevers huiverig maken hun personeel thuis te laten werken? {1}


* Herkent u het beeld dat geschetst wordt dat werkgevers hun werknemers liever niet thuis laten werken omdat zij bang zijn voor schadeclaims door letsel na thuiswerk? Zo ja, wat gaat u eraan doen om bij werkgevers deze angsten weg te nemen?


* Klopt het dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de thuiswerksituatie van hun werknemers wanneer werknemers geacht worden een structureel deel van de werkweek thuis te werken?


* Klopt het dat u in overleg bent met de Task Force Mobiliteismangement, vakbonden en werkgeversorganisaties over de invloed van Arbo-regels op thuiswerken? Zo ja, kunt u de kamer berichten over stand van zaken in dit overleg?


* Bent u van mening dat Arbo-regels voor thuiswerken "aangepakt" moeten worden, zoals in het bericht wordt gesuggereerd? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet? Welke verantwoordelijkheden hebben werkgevers respectievelijk werknemers voor een veilige werkplek?