Ingezonden persbericht


SP wil maatregelen tegen overlast Vion in Loven

Naar aanleiding van een brief van enkele bewoners van de wijk Loven roept de SP-raadsfractie het college van B&W op om beter te controleren en handhaven op overtredingen van het bedrijf Vion. Bewoners luiden de noodklok over de leefbaarheid in hun wijk. Steeds meer bedrijvigheid zorgt volgens hen voor steeds meer overlast. Herrie, stank en vrachtverkeer ondermijnen het woongenot. Bewoners voelen zich door de gemeente niet serieus genomen in hun klachten. Nu heeft Vion een nieuwe (uitgebreide) vergunning aangevraagd bij de gemeente. De SP wil van het college weten waarom de buurt als direct belanghebbende niet is geïnformeerd over de aanvraag.

Bewoners geven ook aan dat zij het lastig vinden de juiste persoon te vinden voor de communicatie van en met de gemeente over de leefbaarheid in hun wijk, aldus raadslid Hans Kokke: "De beleving is dat mensen van het ondernemersloket niet meedenken met de bewoners. Ook zijn er verschillende contactpersonen voor Loven en voor de Kanaalzone. Dat maakt het volgens de bewoners lastig om problemen integraal bij de gemeente kwijt te kunnen."

Buurtbewoners vertelden tijdens een gesprek met SP-raadsleden dat het bedrijf nu al overlast veroorzaakt. Zo houdt het zich niet aan de afgesproken werktijden. Bewoners worden tussen zes en zeven uur 's ochtends wakker van het lawaai van runderbotten die in een silo worden gestort. Vrachtwagens worden geparkeerd aan de Lovense Kanaaldijk waar ze niet mogen staan vanwege een geldend parkeerverbod. Bovendien veroorzaken deze vrachtwagens geluidsoverlast vanwege de koelinstallatie. Deze overlast gaat regelmatig de hele nacht door. Handhaving hierop laat te wensen over. Controle gebeurt op de verkeerde momenten of helemaal niet. Het meldpunt van onze gemeente geeft aan bewoners aan te weinig menskracht beschikbaar te hebben voor controles.

Zie ook: http://www.nieuwsbriefgemeenteraadtilburg.nl/_userdata/file/dagmail%2019%20maart%202010/vragen%20vion%20goed.pdf