Gemeente Heumen

Streven naar brede coalitie

Op vrijdag 19 maart hebben alle partijen deelgenomen aan de tweede (besloten) bijeenkomst in het kader van de coalitieonderhandelingen in de Gemeente Heumen. Democraten Gemeente Heumen, PvdA/GroenLinks en de VVD hebben verklaard dat zij inhoudelijke besprekingen gaan voeren met als doel een op een ruime meerderheid gebaseerde coalitie. Die coalitie heeft dan samen 12 van de 17 raadszetels. De komende inhoudelijke besprekingen zijn niet openbaar.
Zie hieronder het voorgaande bericht over dit onderwerp:

Alle partijen in de nieuw gekozen gemeenteraad streven een brede coalitie na. Dat bleek tijdens hun eerste gezamenlijke bespreking op 8 maart.

PvdA/GroenLinks, met 5 zetels de grootste fractie, ziet qua programma de meeste samenhang met Democraten Gemeente Heumen en wil als derde graag verder met de VVD omdat die fractie in het vorige college een betrouwbare partner was.
Democraten Gemeente Heumen, die op 4 zetels uitkwamen, heeft een programmatische voorkeur voor PvdA/GroenLinks, en wil een coalitie van drie partijen. Vooralsnog wil Democraten Gemeente Heumen nog met alle partijen praten. De uiteindelijke keuze zal ook afhangen van wethouderskandidaten en portefeuillewensen.
Ook het CDA streeft naar een coalitie van drie partijen en sluit daarbij niemand uit. De VVD kiets voor een coalitie met PvdA/GroenLinks en Democraten Gemeente Heumen. De partij noemde ook meteen twee belangrijke punten: een solide begroting en bebouwing van de kanaalzone. Samen Verder, de kleinste fractie, wil aan een coalitie deelnemen als dat nodig is.
Vrijdag wordt het overleg tussen de partijen voortgezet.

Voor de volgende besprekingen zijn de volgende data gepland:
- vr. 19 maart 18.00 20.00 uur

- ma. 22 maart 20.00 22.00 uur

- do. 25 maart 20.00 22.00 uur

- ma. 29 maart 20.00 22.00 uur

- di. 30 maart 20.00 22.00 uur

- do. 8 april 20.00 22.00 uur (reserve)

- 12 16 april: desgewenst terugkoppeling naar fracties/ ledenvergadering

- 22 april: behandeling van coalitieakkoord en benoeming van wethouders in de raad.