Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Donner reikt eerste Wajong adviesvoucher uit aan MKB-er

Een mkb-bedrijf dat een wajonger aan de slag wil helpen, kan bij de organisatie Agentschap NL een gratis adviesvoucher aanvragen. Minister Donner van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag de eerste voucher uitgereikt aan een mkb-werkgever.

Met deze tegoedbon krijgt het bedrijf van een re-integratiebedrijf gratis advies over de mogelijkheden om jongeren met een beperking in zijn bedrijf te plaatsen. Het kan nodig zijn dat werkgevers hun functies of werkzaamheden moeten aanpassen aan de mogelijkheden van de wajonger. De voucher vergoedt dan de kosten van dit onderzoek voor ¤ 2500.

Uit onderzoek blijkt dat werkgevers behoefte hebben aan een advies over aanpassing van de werkplek. Er zijn duizend adviesvouchers beschikbaar. De proef loopt tot media februari 2010 en richt zich in eerste instantie op ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.

Op 1 januari 2010 is de Wet werk en arbeidsondersteuning jongehandicapten (Wet Wajong) in werking getreden. Daarin staat niet langer de uitkering centraal maar de mogelijkheden van jongeren met een beperking om te werken. Zij krijgen van het kabinet maximale ondersteuning bij het vinden van een baan. Hierdoor hebben zij meer uitzicht op werk en zijn zij minder afhankelijk van een uitkering. De wet biedt jonggehandicapten en studenten die arbeidsongeschikt zijn een uitkering op minimumniveau. Werkgevers bieden door deelname aan de proef met adviesvouchers wajongers extra kans weer mee te doen op de arbeidsmarkt.

Noot voor redacties (