Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Starter dubbel gedupeerd: Geen koopsubsidie én starterslening meer

De Hypotheekshop roept op om petitie voor koopsubsidie te ondertekenen

Huizen, 24 maart 2010 - De Hypotheekshop roept consumenten op om de landelijke handtekeningenactie te ondertekenen voor het behoud van de Koopsubsidie. Op www.hypotheekshop.nl/behoudkoopsubsidie kan iedereen zijn handtekening plaatsen om de politiek te wijzen op de noodzaak van het behoud van de koopsubsidie. Zonder de koopsubsidie en de starterslening zijn starters kansloos en raakt de woningmarkt verder op slot.

Nadat het Ministerie van VROM bekend maakte dat de pot voor de koopsubsidie half april leeg is, kondigde minister Van Middelkoop gisteren aan dat ook de pot voor de ondersteuning vanuit VROM van de starterslening eind dit jaar leeg zal zijn. Ron Bavelaar, algemeen directeur van De Hypotheekshop, luidt de noodklok. Duizenden starters, maar ook de lagere inkomensgroepen en ouderen en gehandicapten worden gedupeerd als de pot voor koopsubsidie en startersleningen niet wordt aangevuld. Door het wegvallen van deze financiële ondersteuning wordt het voor deze groepen veel moeilijker om de financiering van hun woning rond te krijgen.

Ron Bavelaar: 'Vorig jaar zijn er ruim 17.000 Koopsubsidies verstrekt en momenteel komen er zeshonderd aanvragen per week binnen. Zonder deze financiële ondersteuning kunnen veel starters geen woning kopen. Ik vrees dat de doorstroming op de huizenmarkt verder stagneert als starters worden belemmerd om aan de onderkant van de huizenmarkt een woning te kopen. Koopsubsidie brengt de hele keten in beweging. Iedere starter die een huis koopt zorgt er voor dat de verkoper van dat huis ook weer zelf kan kopen. Vaak een duurdere woning waarmee een hele keten van verkoop en koop in gang gezet wordt. De maatregel is daarom niet alleen van belang voor starters, maar heeft een positieve invloed op alle woningbezitters.'

De stimuleringsmaatregel levert niet alleen de consument geld op. Ook de overheid is gebaat bij het in stand houden van de koopsubsidie. De investering wordt ruimschoots terugverdiend met de extra opbrengsten uit de overdrachtsbelasting, die wordt betaald bij de aankoop van een woning. Het in stand houden van de koopsubsidie is een win-win situatie voor alle betrokkenen. Om te voorkomen dat de woningmarkt verder op slot raakt is het noodzakelijk dat de politiek ook nu haar verantwoordelijkheid neemt tijdens deze demissionaire periode.

De Hypotheekshop
De Hypotheekshop is met circa 180 vestigingen de grootste hypotheekadviesketen in Nederland, waar iedereen terecht kan voor een duidelijk verhaal over hypotheken, pensioenen en verzekeringen. Voor nu én voor de toekomst. De Hypotheekshop geeft ongekleurd advies en is niet gebonden aan een bank, verzekeringsmaatschappij of andere financiële instelling.

Noot voor de redactie,