Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Amstelveen, 29 januari 2010

Johannes Schwartz
'Passion'
27.03 t/m 24.05 2010

Johannes Schwartz (München, 1970) exposeert vanaf 27 maart in het Cobra Museum 'Passion', zijn nieuwe serie van 17 foto's op groot formaat.

Johannes Schwartz maakte een nieuwe reeks filmische momentopnamen van een sobere inrichting die stil is blijven staan in de jaren vijftig; de meubels en voorwerpen reflecteren het personage dat het huis vele jaren bewoonde. Plastic tassen lagen verspreid door het hele huis. Johannes Schwartz heeft ze op intieme wijze gedocumenteerd. Door de plastic zakken tot onderwerp van zijn fotoserie te maken ontstond er een spanningsboog tussen het decor en place en een documentaireachtige setting.

Schwartz speelt met de conventies van verschijnen en verdwijnen en hun narratieve dimensie. Fotografie als middel voor het weergeven van verschillende denkbare realiteiten. De nieuwsgierigheid wordt direct gewekt door de niet zichtbare inhoud van de tassen. Tegelijkertijd roept de gekozen lichtval een sfeer op die aan het werk van de schilder Johannes Vermeer doet denken: oude vervlogen tijden in contrast met het 'chemisch' gekleurde plastic materiaal. Hoewel zijn interieurfoto's pure registraties zijn van een aangetroffen situatie, ogen ze als het resultaat van nauwkeurig door hem geënsceneerde opstellingen.

Schwartz' carrière nam in 1998 een vlucht met de foto's van in- en exterieurs van kinderhutten, gevolgd door foto's van interieurs van blinden, behandelkamers van psychiaters en opnamen van jagershutten.

Zijn werk was eerder in het Cobra Museum te zien tijdens de tentoonstelling 'Paintbox', waarmee hij in 2007 de Cobra Kunstprijs Amstelveen won.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Een kleine selectie uit de fotoserie zal vanaf 4 februari al te zien zijn op de Art Rotterdam.