Woningen op Open Huizen Dag worden sneller verkocht

18/02/2010 10:01

NVM Service B.V.

Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : Woningen op Open Huizen Dag worden sneller verkocht

Datum : Nieuwegein, 18 februari 2010

Woningen op Open Huizen Dag worden sneller verkocht

Nieuwegein, 18 februari 2010 - Woningen die bezichtigd worden op de Open Huizen Dag van de NVM, worden sneller verkocht. Dit blijkt uit een onderzoek onder de deelnemers en niet-deelnemers van de laatste Open Huizen Dag, op 10 oktober 2009.

Tijdens de Open Huizen Dag van de NVM kunnen woningzoekenden zich in één dag oriënteren op aanbod en prijs, zonder afspraak of verplichtingen.

Bij de Open Huizen Dag in oktober bedroeg het NVM-aanbod 127.000 woningen. Hiervan konden 42.500 huizen bezichtigd worden, een percentage van 33 procent.

Binnen twee weken was 2,9 procent van de huizen verkocht van de groep die aan de Open Huizen Dag had deelgenomen. Bij de groep die niet aan de Open Huizen Dag had meegedaan, was dit percentage slechts 2,4 procent. Deze percentages liepen binnen een zestal weken op naar 6,6 procent van de deelnemers tegenover 5 procent van de niet-deelnemers aan de Open Huizen Dag. Dit is een verschil van ruim 30 procent.

Een opvallende uitkomst in het onderzoek was verder dat het aantal vrijstaande woningen tijdens de Open Huizen Dag ondervertegenwoordigd was. In de regio het Gooi deed bijna de helft van het aanbod mee en daarmee was dit gebied koploper. In Friesland was daarentegen nog geen kwart van het aanbod te bezichtigen.

Uit het onderzoek blijkt dat de Open Huizen Dag voor verkopers een effectief middel is om hun huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers, aldus NVM-woordvoerder Roeland Kimman. "Vanwege de economische crisis staan steeds meer huizen langer in de verkoop. Kopers kunnen daarvan profiteren door juist nù een huis te kopen. Er is meer keus, de rentestand is gunstig en ze kunnen een realistische prijs bedingen. Op een Open Huizen Dag kun je je vrijblijvend op een woning oriënteren. Een persoonlijke bezichtiging geeft een betrouwbaarder beeld dan alleen oriënteren via internet. Uit de resultaten van het onderzoek komt duidelijk naar voren dat dit zijn vruchten afwerpt."

De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag zal zijn op zaterdag 27 maart a.s. tussen 11.00 en 15.00 uur.





http://www.nvm.nl