Wageningen Universiteit en Researchcentrum nationale biologie olympiade
20-jarig jubileum Nationale Biologie Olympiade

27 mrt 2010

Locatie: Wageningen University

Organisatie: Nationale Biologie Olympiade

Onder de titel "Help?! Talent".viert in 2010 de Nationale Biologie Olympiade haar 20-jarig jubileum en de Biologie Olympiade Junior haar 15-jarig jubileum. Beide evenementen behoren tot de grootste nationale wedstrijden voor scholieren van de middelbare school.

Om deze jubilea te vieren wordt op 27 maart 2010 aan de Wageningen University een speciaal jubileumsymposium georganiseerd. Tijdens dit Olymposium geven sprekers uit het onderwijs, de wetenschap en het bedrijfsleven hun visie over talent in een aantal lezingen en workshops.

In de ochtend zal prof. dr. Louise Vet een plenaire lezing houden. In de daarop volgende parallellezing geeft prof. dr. Rietje van Dam een beschouwing over talent en wetenschap en belicht drs. Heleen Wientjes talent in het voortgezet onderwijs.
De workshops in de middag geven onder andere docenten de mogelijkheid om toetsvragen te leren maken voor talenten, is er een workshop waarin de directeur van biotechnologisch bedrijf Rijk Zwaan vertelt waarom talent belangrijk is in het bedrijfsleven en vertellen medewerkers van de "talentschool", het Walburg College Zwijndrecht, hoe zij omgaan met talentontwikkeling op hun school.

Voor scholieren is er deze dag de finale van de Challenge. Tijdens het Olymposium presenteren leerlingen hun oplossingen voor het overbevolkingsvraagstuk. Er wordt een juryprijs van â¬500 uitgereikt aan de winnaars. Daarnaast zal ook het publiek deze dag de publieksprijs toekennen aan de beste challenge-presentatie. Â
De Biologie Olympiade mag zich al jarenlang verheugen in zeer grote belangstelling van leerlingen en docenten. Elk jaar doen er duizenden scholieren mee aan de wedstrijd voor bovenbouw vwo. Ook dit jaar deden was de belanstelling groot. Meer dan de helft van de VO-scholen in Nederland hebben meegedaan aan voorrondetoetsen begin maart. De leerlingen dingen mee naar een plaats in eindronde: een weeklang masterclasses aan de Wageningen University. Voor de vier winnaars van deze eindronde liggen tickets klaar voor de internationale ronde.

Voor meer informatie over het OlymposiumÂ
www.biologieolympiade.nl/olymposium