Amnesty International

Nederland

Movies that Matter Festival organiseert A Matter of ACT Night in aanwezigheid van Prinses Mabel en activisten

24 maart 2010 Zaterdagavond 27 maart organiseert het Movies that Matter Festival een speciale A Matter of ACT Night in Theater aan het Spui in Den Haag. Tijdens deze feestelijke avond worden voorafgaand aan de vertoning van Tibet in Song tien aanwezige mensenrechtenverdedigers in de spotlights gezet.

Amnestyvoorzitter Sandra Lutchman overhandigt het eerste exemplaar van het boek A Matter of ACT 2010 aan Mabel van Oranje. A Matter of ACT is het hoofdprogramma van het Movies that Matter Festival. Het presenteert tien documentaires over en ontmoetingen met vooraanstaande activisten, onder wie dit jaar Somaly Mam, Shadi Sadr, The Yes Men and en de Cubaanse Laura Pollán-Toledo (Damas de Blancas).

Het werk van activisten is van cruciaal belang voor de verdediging van mensenrechten wereldwijd. Hun brengt vrijwel altijd grote persoonlijke risicos met zich mee. A Matter of ACT is het programma-onderdeel van Amnesty International en is dit jaar fors uitgebreid dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Movies that Matter Festival vindt van 25 tot en met 31 maart plaats in Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui in Den Haag, stad van vrede en recht.

Prinses Mabel, directeur The Elders
Sinds 1 juli 2008 is Prinses Mabel directeur van The Elders. Deze internationale raad van wereldleiders is in 2007 opgericht door Nelson Mandela. De raadsleden zetten zich in voor een veiligere Global Village en de verbetering van de mensenrechtensituatie. Onder anderen Desmond Tutu, Kofi Annan, Jimmy Carter, Aung San Suu Kyi en Muhammad Yunus hebben zitting in de raad.

A Matter of ACT kent twee Amnesty International-prijzen: een Gouden Vlinder voor de meest imponerende activist of -organisatie en een Gouden Vlinder voor de beste documentaire. Een jury bestaande uit onder meer Ruud Lubbers (voorzitter), Thekla Reuten en Sandra Lutchman selecteert de winnaar.

Genomineerd zijn:

* Auteur en activiste Somaly Mam (1970) opent het Movies that Matter Festival 2010. Ze is volgens TIME Magazine 1 van de 100 invloedrijke mensen ter wereld, werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en was CNN Heroe. Mam groeide op in een sloppenwijk in Cambodja en werd op twaalfjarige leeftijd verkocht aan een bordeel. Op haar 22e slaagde ze erin met behulp van een ontwikkelingswerker te ontsnappen. Somaly vecht tot de dag van vandaag voor een beter leven voor de slachtoffers in de seksindustrie. De documentaire Red Light van Guy Jacobson belicht het belangrijke werk van Somaly.

* Activiste en voormalige gewetensgevangene Rebiya Kadeer (1947) was ooit een succesvolle en gerespecteerde zakenvrouw in China totdat ze weigerde afstand te doen van kritische uitspraken van haar man. Deze woonde toentertijd al in de VS en kwam op voor de Oejgoeren. Rebiya verloor haar status en werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel vanwege het doorsturen van krantenknipsels naar de VS. De film 10 Conditions of Love van Jeff Daniels gaat over het leven van Rebiya en haar strijd tegen de onderdrukking van de Oejgoeren.

* Het huis van Laura Pollán-Toledo in het centrum van Havana doet dienst als centrum van de Damas de Blanco, de organisatie van vrouwen en dochters van de 75 dissidenten die in 2003 in Cuba werden opgepakt. Eén van hen, Orlando Zapato, overleed onlangs na een hongerstaking. De Damas de Blanco kwamen gisteren in het nieuws toen dertig van de vrouwen werden gearresteerd bij een demonstratie. Net als de andere Dames in het Wit heeft Laura Pollán-Toledo te maken met intimidatie door de regering, variërend van bedreigingen tot zwartmakerij door buurtcomités. De documentaire Women in White van Gry Winther is een portret van de Damas de Blanco, hét gezicht van Cuba's oppositie - symbool voor hoop op mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Voor enkele van de 75 gedetineerden was het pleidooi voor vrijlating van de Damas de Blanco succesvol.

* Advocaat, activist en voormalig gewetensgevangene Shadi Sadr (1974) is expert op het gebied van vrouwenrechten in Iran. Ze was directeur van een inmiddels door de overheid gesloten adviescentrum voor vrouwen en richtte een actiesite voor gelijke rechten voor vrouwen op. Iraanse autoriteiten arresteerden haar meerdere malen. In november 2009 ontving ze de Mensenrechtentulp van de Nederlandse regering. Women in Shroud van Farid Haerinejad belicht door middel van interviews met veroordeelde vrouwen en Sadr de discriminatoire rechtspraak in Iran.
* Amerikanen Mike Bonanno en Andy Bichlbaum doen zich als 'The Yes Men' voor als afgezanten van verschillende organisaties en worden uitgenodigd als gastsprekers op lezingen en symposia. Hier verkondigen ze de meest lachwekkende koerswijzigingen of plannen, zo doen ze zich voor als woordvoerders van Dow Chemicals en maken ze via BBC bekend dat de slachtoffers van de giframp in Bhopal volledige schadevergoeding krijgen. Hun documentaire The Yes Men Fix the World is zowel vermakelijk als schokkend. Op zaterdag 27 maart geeft Mike Bonanno na om 12.00 uur in Theater aan het Spui een Masterclass en werkt daarbij een actie voor Amnesty International uit volgens The Yes Men -recept.
* Filmmaker, muzikant en voormalig gewetensgevangene Ngawang Choephel (1966) uit Tibet groeide op als banneling in India. Zijn films en muziek staan in het teken van het behoud van de Tibetaanse cultuur. Toen hij in 1995 voor een onderzoek naar zijn geboorteland reisde verdween hij. Een jaar later hoorde zijn familie dat Ngawang tot 18 jaar cel was veroordeeld vanwege spionage. Na zes jaar en een grote internationale campagne voor zijn vrijlaten Ngawang kwam na zes jaar vrij. Tibet in Song is een ode aan de traditionele Tibetaanse volksmuziek en toont de culturele repressie door China van de afgelopen 50 jaar.
* Filmmakers Gustav Hofer & Luca Ragazzi maakten een film over discriminatie van homoseksuelen in Italië. Als de Italiaanse regering in 2006 een nieuw wetsvoorstel behandelt waarin homoseksuele koppels rechten krijgen, leidt dit tot een golf van homofobie. In de humoristische documentaire Suddenly, Last Winter onderzoeken Gustav en Luca de oorzaak van de fobie, ze komen in aanraking met een Italië dat ze nog niet kenden.
* The International Solidarity Movement (ISM) is een vreedzame Palestijnse beweging die zich verzet tegen de Israëlische bezetting. De organisatie geeft de Palestijnse bevolking een stem, brengt mensenrechtenschendingen aan het licht en toont de buitenwereld het gewelddadige optreden van het leger. In de documentaire To Shoot an Elephant laat Alberto Arce zien wat er gebeurde toen Israëlische autoriteiten de Gazastrook gedurende twee maanden afsloot van de buitenwereld.

* Advocaat Mandira Sharma (1972) leidt een onderzoek naar slachtoffers van Nepal's burgeroorlog waarbij meer dan 13.000 mensen de dood vonden. Zowel de regering als de Maoïstische rebellen schonden de mensenrechten gedurende deze oorlog. Mandira was de eerste vrouwelijke advocaat die de slachtoffers bijstond. De film Sari Soldiers van Julie Bridghem gaat over zes vrouwen die de burgeroorlog probeerden te ontvluchten en de bijstand die ze ontvingen van Mandira Sharma.

* Activiste Nassera Dutour is woordvoerder van de Collective of the Families of the Disappeared in Algerije. Tijdens de burgeroorlog verdwenen in Algerije duizenden mensen. Lang rustte er een taboe op het bekritiseren van de rol van het leger. Sinds 1997, het jaar waarin Nasseras eigen zoon verdween, zet ze zich in om de stilte rond de verdwijningen te doorbreken. Ze organiseert seminars, discussiefora en adviseert organisaties en de families van de verdwenen mensen. Chanson pour Amine vertelt het verhaal over haar strijd en dat van de families die al jaren antwoord willen op de vraag wat er met hun geliefde is gebeurt.

Het Movies that Matter Festival biedt een gevarieerd programma met zeventig human rights speelfilms en documentaires en een uitgebreid verdiepingsprogramma. Het biedt naast filmvertoningen, debatten, talkshows met internationale gasten, exposities en muziekoptredens.

Hoofdpartners zijn Amnesty International, Stichting DOEN, Hivos-NCDO Cultuurfonds en Gemeente Den Haag. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartner aan het festival verbonden.

www.moviesthatmatterfestival.nl