NCRV

Rondom 10

Hebben verstandelijk beperkten recht op een kind?

Zaterdag 27 maart

21.10 uur, Nederland 2

In NCRV Rondom 10 zaterdag een discussie over ouders met een licht verstandelijke beperking. In Nederland zijn naar schatting 1500 gezinnen met verstandelijk beperkte ouders. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer zeventig procent van deze ouders niet in staat is hun kinderen een goede opvoeding te geven. De hulp die begeleiders bieden is lang niet altijd toereikend of effectief.

Het gevolg is dat veel kinderen uit huis geplaatst worden en vervolgens van pleeggezin naar pleeggezin gaan. Hulpverleners én ouders blijven machteloos achter. Gedwongen anticonceptie voor mensen met een verstandelijke beperking is wettelijk niet toegestaan. Er gaan wel stemmen op om dit mogelijk te maken. Zo wil PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken ouders die bewezen hebben niet voor hun kinderen te kunnen zorgen de prikpil voorschrijven.

Moeten mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen kiezen of ze een gezin willen stichten? Of gaan we daarbij te gemakkelijk voorbij aan het lot van de kinderen in deze gezinnen? Moet verplichte anticonceptie de kinderwens in toom houden? Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking, een pleegmoeder van een uit huis geplaatst kind en hulpverleners gaan in Rondom 10 met elkaar in debat.

Deze week besteden NCRV Dokument, Rondom 10 en Netwerk aandacht aan de problematiek rond ouders met een verstandelijke beperking. Maandag 29 maart is het tweede deel te zien van NCRV Dokument Machteloos, waarvan het eerste deel op 22 maart is uitgezonden.

In deel twee van Machteloos stelt de gezinsvoogd van Richard en Stefanie een lijst op van eisen waaraan de ouders moeten voldoen, anders wordt hun dochter Melanie uit huis geplaatst. De gezinscoaches Jolanda en Thea krijgen zo, tegen hun zin, steeds meer een controlerende rol. Als de dreigende uithuisplaatsing plotseling acuut wordt, voelen de organisatie en de gezinscoaches zich machteloos.