Prinses Laurentien verrast door 500 persoonlijke brieven

26/03/2010 15:16

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

EMBARGO TOT 27 MAART 2010: 14.00 UUR

Amsterdam 27 maart 2010, vanmiddag spreekt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden op het symposium 'Laaggeletterdheid in Nederland'. Als verrassing krijgt ze daar een wel heel bijzonder boek uitgereikt. Brieven aan de prinses is speciaal voor haar geschreven door de groep mensen voor wie zij zich al jaren inzet, namelijk laaggeletterden zelf.

Bijna vijfhonderd jongeren en volwassenen met lees- en schrijfproblemen gaven gehoor aan de oproep van uitgeverij Eenvoudig Communiceren om prinses Laurentien een brief te schrijven. De 43 mooiste, grappigste en meest ontroerende brieven zijn gebundeld in het boek. De overige brieven worden gepubliceerd op www.mijnabc.nl.

Erkenning

Prinses Laurentien heeft in 2004 Stichting Lezen & Schrijven opgericht met als doel geletterdheid op een doelgerichte wijze breed te verankeren in de samenleving. Al vijf jaar vraagt zij aandacht voor lees- en schrijfproblemen en de oplossing daarvan. Steeds meer Nederlanders erkennen het probleem en daarmee is er ook erkenning gekomen voor de laaggeletterden zelf.

Brieven aan de prinses verschijnt in Leeslicht, een boekenserie in eenvoudig Nederlands. Deze serie is bedoeld om de leesvaardigheid van minder vaardige lezers, zoals laaggeletterde volwassenen, migranten en vmbo-scholieren op te bouwen. Binnenkort ook in deze serie: de vereenvoudigde versies van is er hoop van Renate Dorrestein en Een Rus in de Jordaan van Baantjer & De Waal. Meer informatie staat op www.leeslicht.nl.

Groningen

Bijna alle 43 brievenschrijvers zijn zaterdag aanwezig in de Martinikerk te Groningen. Het symposium is onderdeel van de Dag van de Letters, een initiatief van de Rotary Bel Campo Groningen in samenwerking met Unicef Nederland. Op zeker moment komen alle aanwezige brievenschrijvers het podium op en drie van hen zullen het boek aan de prinses uitreiken.

Boeken in eenvoudige taal

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren geeft meer romans, kranten en informatieve boeken uit in eenvoudige taal: voor verschillende doelgroepen, op verschillende leesniveaus (van A1 tot B1). Meer informatie staat op www.eenvoudigcommuniceren.nl.