Ingezonden persbericht

Zaterdag 27 maart:

Opening van de tentoonstelling Het mes - schepping en destructie in het werk van Armando

Op zaterdag 27 maart opent Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum Utrecht, om 15.30 uur, in bijzijn van Armando, de tentoonstelling Het mes - schepping en destructie in het werk van Armando. Hans den Hartog Jager, kunstrecensent en schrijver, is de gastconservator van de tentoonstelling.

Armando's werk is sterk doortrokken van zaken als geweld en vernietiging. Hierdoor wordt al snel over het hoofd gezien dat hij wel degelijk iets opbouwt, zijn kunst. Die combinatie is voor Hans den Hartog Jager een fascinerend element van Armando's scheppingsproces. De paradox van het maken van kunstwerken die een wezenskenmerk van de kunst ontkennen, is het uitgangspunt voor deze tentoonstelling over het oeuvre van Armando.

De tentoonstelling toont werk dat destructie en geweld tot onderwerpen heeft, maar laat ook werk van hem zien waaraan zichtbaar is dat het element van vernietiging sterk in zijn werkwijze geworteld is. Hoe hij in zijn schilderijen verf opbrengt om deze vervolgens weer deels of volledig weg te schrapen. Hoe hij in zijn vroege tekeningen soms zo hard met het potlood kraste dat hij bijna door het papier heen ging. "Zo'n tekening, daar werd een mens in vermoord", merkte Armando wel eens op.

Naast de vroege schilderijen en tekeningen maken sculpturen, literaire teksten, films en documentair materiaal deel uit van de tentoonstelling. Ook de installatie Zwart Water, die voor het laatst te zien was in de tentoonstelling In het woud - op zoek naar betekenis; de laatste tentoonstelling voor de verwoestende brand in het Armando Museum, is opnieuw te zien.

De titel van de tentoonstelling is afkomstig uit Armando's boek De straat en het struikgewas, waarin een moord op een soldaat door een vijftienjarige jongen wordt beschreven. Het mes verwijst echter ook naar het mes dat Armando gebruikt om schilderijen te vernietigen, en naar het paletmes dat hij gebruikt om te scheppen.

De tentoonstelling is van 28 maart tot/met 20 juni te bezoeken in het Armando Museum Bureau op Zonnehof 8 in Amersfoort.