Algemene omroepvereniging AVRO
Hilversum, 25-03-2010

BEVORDERT KUNST IN DE ZORGINSTELLINGEN UW GEZONDHEID?

'Zie Zorg' in AVRO KunstUur

In Nederland zijn dagelijks duizenden mensen afhankelijk van zorg. Bijvoorbeeld in een psychiatrisch ziekenhuis, een academisch ziekenhuis, bejaardentehuis of een gezondheidscentrum. Voor deze mensen en hun zorg moeten gebouwen ontworpen en gebouwd worden. Die gebouwen moeten functioneel zijn, maar ook mooi. Het is niet bewezen of kunst en architectuur de gezondheid bevorderen, maar vast staat wel dat vorm en functie in deze sector beide van groot belang zijn. Over dit onderwerp brengt de AVRO in het KunstUur vanaf 27 maart in zes afleveringen een nieuw programma: 'Zie Zorg'.

Voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, Hedy d'Ancona, vindt dit een dermate belangrijk onderwerp dat er een prijs uit haar naam in het leven is geroepen. De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en bouwwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Zorggebouwen zijn nog nauwelijks onderdeel van het debat over architectuur. Tegelijkertijd bevindt de zorgsector zich in een grote dynamiek. In Zie Zorg komt Hedy d'Ancona aan het woord en de zes genomineerde gebouwen worden getoond.

Zie Zorg kijkt naast architectuur ook naar de therapeutische waarde van kunst in zorginstellingen.

Ook op AVRO Radio 1 wordt de komende weken aandacht besteed aan kunst en architectuur in de zorg. Iedere woensdagmiddag biedt 'De Praktijk' tussen 14.45 en 15.00 uur een voorbeschouwing op de komende uitzending van Zie Zorg.

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Centrum Zorg en Bouw en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte).

Zie Zorg, vanaf zaterdag 27 maart iedere week in KunstUur tussen 17.00 en 18.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.