Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Noren en Zweden centraal op eerste editie RGBneighbors

Leeuwarden, 8 maart 2010

Op de eerste editie van film- en videofestival RGBneighbors gaan Noorwegen en Zweden een vriendschappelijke strijd met elkaar aan. Tijdens het festival, dat op 27 maart plaatsvindt in voormalig gevangenis de Blokhuispoort te Leeuwarden, tonen de buurlanden wat hun land op filmgebied te bieden heeft. Daarnaast zijn er twee live beeld- en muziekproducties, waarbij Nederlandse muzikanten samenwerken met Noren en Zweden.

Op uitnodiging van RGBneighbors hebben Gunnel Pettersson (SE) en Jeremy Welsh (NO) beide een programma samengesteld. Pettersson toont hedendaagse film- en videokunst die volgens haar representatief is voor Zweden. Welsh presenteert het 'typisch Noorse'. Bovendien zijn er uit beide landen jonge filmmakers aanwezig die recent werk tonen. Tijdens het festival wordt met debat en humor gezocht naar identiteit, eigenheid en verbeelding.

In samenwerking met de Popfabryk is er 's avonds een speciaal muzikaal programma waarbij Nederlanders samenwerken met Noren en Zweden. Buro Lamp&Kap heeft zich door de verstilde beelden van videokunstenaar Jessica Faiss laten inspireren tot een bijzondere soundtrack die live wordt uitgevoerd. Dj Mies Elektries zorgt samen met de live beelden van de Noorse videokunstenaar Mattias Arvastsson voor een dansbare afsluiter.

In de serie RGBneighbors geven twee curatoren uit twee buurlanden een beeld van de film- en videokunst in hun land. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de buren? Het publiek komt tijdens het festival op een ongedwongen manier in aanraking met bijzondere film en video. RGBfilm, de organiserende instantie, bracht onder de noemer 'RGBthuis' eerder filmavonden bij mensen in de huiskamer. RGB is onderdeel van VHDG.

http://www.rgbfilm.nl

/////